Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца с кохлеарна имплантация показват свои картини

Рисунка на 12-годишната Ирен Йовчева
Снимка: личен архив

До 2-ри октомври може да бъде разгледана изложба с детски рисунки, нарисувани от деца с кохлеарна имплантация. Картините са подредени в градината пред "Кристал" в София. На 16-и  юни 2019-а година се навършиха 20 години от първата кохлеарна имплантация в България. Тя дава шанс на хората със слухови увреждания да чуват богатството от звуци.

"Кохлеарната имплантация или кохлеарната имплантатна система е медицинско изделие, което се ползва при хора с пълна глухота и техническо средство, което подпомага възстановяването на слуха. Така, че потребителите на тези системи да са едни пълноценни граждани", каза Тодор Абаджиев.

Първата интервенция в България е направена през юни 1999 година в УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

"От тогава досега има вече над 700 човека потребители на такива системи. Като това са деца от 1-годишна възраст до възрастни. Мисля, че най-възрастният е около 65 години".

Целта на кампанията „20 години кохлеарна имплантация в България - надежда, превърната в реалност” е да покаже, че децата с кохлеарна имплантация имат талант.

В кохлеарната имплантация са обвързани много специалисти, обясни Тодор Абаджиев:

"Наистина родителите на такива деца са доста амбициозни и искат най-доброто от своите деца".

Здравната каса поема разходите за кохлеарните имплантации

"Когато е установено при едно дето, че то има слухов проблем, веднага след раждането или малко след това, поставянето на такава кохлеарна имплантатна система е най-добре да стане около 1-годишна възраст и съответно тези деца наистина имат много добри резултати, тъй като при тях някак си процесът върви естествено".

Трудностите, които срещат родителите и пациентите

"Поддръжката след това, защото наистина това е едно техническо средство. Поддръжката след изтичане на гаранционния срок и обезпечаването с батерии, тъй като те сами трябва да си го купуват, а наистина е сравнително голям разход това за семействата", допълни Тодор Абаджиев. 

12-годишната Ирен Йовчева спечели първа награда в националния конкурс за детска картина "Звуците на живота“. Нейни рисунки са представени в изложбата в градината пред "Кристал" в София.

"Смисълът на самата картина "Мама, татко и аз" беше, че нашето семейство, въпреки всички трудности, е много сплотено и винаги, когато имаме проблем и трябва да се открие отговор, винаги преди да кажем решението си, го споделяме с всички членове и откриваме нужния отговор", каза в предаването "Закуска на тревата" Ирен Йовчева.

Посланието на Ирен Йовчева към всички родители, чиито деца имат увреден слух

"Бих казала, че въпреки всички трудности да не скланят глава пред трудността, ами по-скоро да си вдигнат главата и да вярват в себе си и още повече да вярват в своето дете, че въпреки всичко, което то преживява, то ще се оправи, ще се възстанови чрез всичките нужни действия след това. То ще бъде оправено и животът му ще продължи нормално". 

Повече можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30