Атанас Славов: Европейската прокуратура няма да подмени липсващата реформа в българската

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

„Изборът на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор е важен – първо, защото тя е доказала своята независимост и решителност да се бори срещу корупцията на високо ниво, и второ, заради решимостта на европейските институции да промотират принципите на върховенство на правото с особен акцент върху случващото се в нашия регион“. Това коментира пред БНР Атанас Славов, преподавател по право в Софийския университет.

„Това, че Кьовеши беше избрана въпреки волята на собствената си държава, означава, че Европейският съюз няма да изостави проблемите, свързани с върховенството на правото в нашия регион. Това може да ни радва, имайки предвид състоянието на правовата държава в България, включително и последните опити за влияние върху българския съд“, допълни Славов в предаването „Нещо повече“.

Атанас Славов изрази надежда, че екипът на Кьовеши ще е достатъчно безпристрастен, за да не се поддава на евтини политически компании.

Според него ще е интересно как българската прокуратура ще се сработи с европейската:

„Все повече ще имаме отваряне на българското общество и на българските институции към юрисдикцията на европейската прокуратура. Европейската прокуратура няма как да подмени липсващата реформа в българската“.

Интервюто с Атанас Славов можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59