Посланици от над 20 държави на откриването на Епископската базилика на Филипопол

Пловдив
Снимка: Ани Петрова

Посланици на над 20 държави у нас са поканени от Фондация "Америка за България" и Община Пловдив на предпремиерното откриване на Епископската базилика на Филипопол.

Ще бъдат представени реставрираните над 2 хил. квадратни метра мозайки от IV-VI век. Със специална церемония ще бъде отдадена почит към тленните останки на местни жители, открити в средновековния некропол, който се е развил върху руините на Базиликата през X-XIV век.

Ще се състои и посвещаване на стената на толерантността, на която посланици и официални лица от 23 държави са оставили послания в духа на общите ни ценности за приятелство и разбирателство.

Довършителните дейности  по уникалния културно-исторически обект ще продължат и в следващите седмици.

Припомняме, че проектирането и строителството на сградата се финансира от Фондация „Америка за България“. Площадът и техническата инфраструктура се изграждат със средства на Община Пловдив
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33