Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възлагат на Сметната палата да извърши одит в БНР

| обновено на 26.09.19 в 17:55
БНР

Парламентарната комисия по култура и медии одобри внесеното от ГЕРБ предложение да бъде възложено на Сметната палата извършването на одит в Българското национално радио. Проверката ще обхване периода 1-ви януари 2017-а - 30-и септември 2019 г.

Депутатите направиха корекция в крайния срок за внасяне в парламента на окончателния доклад на Сметната палата след одита. Това трябва да стане до 31-ви януари 2020 г., а не до 31-ви декември 2020-а, както предвиждаше първоначалният проект на решението. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков обясни пред депутатите какво ще обхваща одитът:

"Ще проверим законосъобразността на управленските решения както на генералния директор на радиото, на двамата генерални директори, тъй като това включва периода на двама генерални директори, така също и на Управителния съвет, разбира се, от гледна точка на изпълнението на бюджета, който е предоставен на радиото в неговите три компонента: разходи за възнаграждения, в това число както по трудови правоотношения, така и по извънтрудови правоотношения, разходите за издръжка и капиталовите разходи, които са свързани с придобиване на различни активи".

Един от вносителите на проекта - Красимир Ципов от ГЕРБ, обясни как е избран периодът на одита:

"Обикновено срокът е за съответната календарна година или предходните няколко календарни години. В дискусия между народните представители от парламентарната група на ГЕРБ взехме такова решение да се провери от 2017-та началото до края на септември тази година".

По-рано председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че одитът на Сметната палата в БНР ще провери специално как е решен казусът с музикалните състави на радиото. 

Вицепремиерът Томислав Дончев определи като "недопустимо" случилото се в БНР и подчерта, че след изясняване на ситуацията, всеки трябва да понесе своята отговорност:

"И не само спирането на сигнала. Самото усещане, че някой е в състояние да влияе на независимостта на национална медия. Не знам дали е истина или не, самото усещане е проблем. Първо трябва да се разбере кой за какво е виновен. След това всеки трябва да си понесе отговорността", заяви той.

Проектът за решението за проверка е внесен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатите Александър Ненков и Красимир Ципов на 20 септември. В същия ден министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в парламента:

"Ще помоля нашата парламентарна група, като председател на партията, веднага да се присъедини към тази анкетна комисия, която искат колегите от БСП. Нещо повече, пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на Националното радио досега".

Асоциацията на европейските журналисти - България организира днес в 12 часа акция в подкрепа на свободата на словото и с искане за провеждане на международно разследване на казуса със спирането на излъчването на сигнала на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за пет часа на 13 септември тази година.

Съветът за електронни медии също ще обсъди на извънредно заседание утре ситуацията в БНР. Решението за свикване на заседанието беше взето миналата седмица, като целта е да бъдат изслушани допълнителни факти и обстоятелства. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

" Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал ". Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. П ричината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Задържаха..

публикувано на 23.04.24 в 13:12
Елена Йончева

Йончева приема номинацията за евродепутат от ДПС - Благоевград

Елена Йончева обяви, че приема номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  Евродепутатът Илхан Кючук обясни номинацията на Йончева като инициатива, която често се случва в ДПС - да има номинации от гражданската квота...

публикувано на 23.04.24 в 13:07

Гърция: Опозицията критикува кабинета за "вредната" икономическа политика

Европейската агенция Евростат поставя Гърция сред страните с най-висока инфлация на хранителните стоки и горивата на фона на призиви на опозицията правителството да намали данъците. Гръцката опозиция атакува правителството на Кириакос Мицотакис за неуспешна и дори "вредна за страната" икономическа политика на базата на последните данни от..

публикувано на 23.04.24 в 13:01

ГИТ отчита ръст на трудовите злополуки

Главната инспекция по труда (ГИТ) отчита ръст на трудовите злополуки в страната, като от началото на годината смъртните случаи са 37. Това съобщи в Шумен изпълнителният директор на инспекцията инж. Екатерина Асенова. Компетентни институции и социални партньори се събраха в Шумен на поредна среща, част от кампанията "Прибери се у дома след..

публикувано на 23.04.24 в 12:55
Среща на млекопреработватели във Велико Търново

Увеличаваме вноса на по-евтини млечни суровини от Украйна

Украинската асоциация на млекопреработвателите има намерения двойно да увеличи вноса на свои суровини на българския пазар. Това стана ясно при първата среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите, която се проведе във Велико Търново. Идния месец предстои онлайн среща между новия служебен български министър на..

публикувано на 23.04.24 в 12:55

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от..

публикувано на 23.04.24 в 12:44
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затваряне искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид.  Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в зависимост на българската икономика, каза Станимир Георгиев, председател на Сдружение "Миньори..

публикувано на 23.04.24 в 12:07