Димитър Гърдев: Има риск кюрдски бежанци от Сирия да дойдат у нас заради "Извор на мира"

Димитър Гърдев
Снимка: Любомир Тодоров, БНР

„Ердоган вижда, че конфликтът в Сирия навлиза в заключителен етап - вече се подготвя промяна на конституцията на страната, която е внесена в преговорния процес в Женева“. Това каза пред БНР специалистът по международна сигурност и бивш дипломат Димитър Гърдев в коментар защо Анкара е започнала операция „Извор на мира“ в Северна Сирия:

„От друга страна, имахме среща между Ердоган, Рохани и Путин, на която безспорно е бил дискутиран и този въпрос. Турция има претенции към една демилитаризирана зона в провинция Идлиб в Западна Сирия, а също иска да постигне пълно осигуряване на своята граница със северната част на Сирия, като прехвърли операцията и в източната част на Ефрат. Фактически в момента виждаме една 30-километрова буферна зона, около 300-400 км по дължина, която достига до границата със Северен Ирак. В тази зона отдавна се водят преговори с американската страна. Имаше тежки преговори, защото всъщност целта на президента Ердоган е да се осигури пълен достъп в тази зона, където неговата армия да остане с пунктове, с един вид бази, да бъдат изтласкани абсолютно всички кюрдски въоръжени формирования там, а той да разположи тежка артилерия, бронетанкови съединения и в един последващ етап да промени етническата същност на населението там, като насели тази зона с около 2 милиона сирийски бежанци“.

Дълготрайната цял на Ердоган не е да остава в Северна Сирия, категоричен беше Гърдев в предаването „Нещо повече“.

„Всички посочиха, че пълномащабна военна агресия на Турция, присъединяване на територия, анексия или създаването на подобни на Севернокипърска турска република квазидържави, няма да бъдат допуснати“.

Дамаск вече отговори, че няма да приеме една мащабна инвазия на Турция.

„Има договорка между президентите Асад и Ердоган, че временно турската армия може да провежда мероприятия в Сирия, но след това да се изтегля веднага в преследване на обявената за терористична организация - кюрдска работническа партия ПКК. Турция вижда в лицето на сирийските кюрдски бойци един вид техни въоръжени проксита, които преминават сирийско-турската граница“.

Ердоган има и вътрешнополитическа причина да започне операцията

На кметските избори в Турция е загубил основните градове – Анкара, Измир и Истанбул, като особено тежко е било поражението в Истанбул. След това най-близките му партийни функционери са направили собствени политически проекти, с които са се разграничили рязко от лидера Ердоган, който е получил и сериозен удар в самата Партия за справедливостта и развитието:

„Начинът, по който винаги е излизал от една подобна партийна криза, е да обърне вниманието на турската общественост върху външнополитически действия и едва ли не да се представи като един от големите победители на Турция“, обясни дипломатът.

Конфликтът може да засегне България

„Опасността за страната ни е в две направления“, коментира Гърдев. Едното е свързано с потоци от бежанци, които в момента са на територията на Турция. Според дипломата обаче Ердоган не би скъсал споразумението с ЕС, което му осигурява и значителни средства за работа с тях. Втората заплаха е свързана с намерението за промяна на етническата карта на Северна Сирия – райони, населени от столетия с кюрди:

„Когато там влязат тези сирийски бежанци, които са араби, и ако започнат там сблъсъци между двата етноса, а и двете страни имат въжени формирования, оттам може да се получи един доста сериозен бежански наплив. В това направление виждам опасности. България трябва да настоява за единна позиция на ЕС и единна политика по защита на външните граници на Съюза“.

Интервюто с Димитър Гърдев можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33