Проф. Дончо Градев: Хората са склонни към слухове, защото постоянно са лъгани

Ромските деца, които в понеделник бяха изведени от училище от родителите си след слух, че ще бъдат отнети от социални грижи, вече се връщат в класните стаи.
Снимка: БГНЕС

Хората са склонни към слухове, защото през последните десетилетия постоянно са лъгани, заяви пред БНР социалният психолог проф. Дончо Градев във връзка с истерията сред родители в някои градове, че социалните могат да отнемат децата им.
   

Слухът възниква там, където властта не може да каже истината, не може да успокои хората или ако няма доверие към нея, добави той в интервю за предаването „12+3“. По думите му възникването на паники лесно се постига:

„Винаги има недоволни хора в обществото. Има ли организатори и средства, можеш да изкараш на улицата когото си искаш“.

Проф. Градев допълни, че има и възможност слуховете да възникват по изкуствен начин, а не по естествено събитие. По думите му всеки може да се поддаде на паника:

„Социалната несигурност в обществото е тази, която създава почва за паника. От друга страна – постоянното баламосване на хората от средствата за масова информация и политическите новини - как всичко е наред, как се повишава стандарта на живота, колко е важно да влезе Европа в нашия дом и други такива клишета изтъркват съзнанието на хората, те не вярват на такива работи. Трябва да се спре с тази фалшива пропаганда. Тогава слуховете ще намалеят, но никога няма да изчезнат“.

След слуховете за отнемане на деца обстановката в пазарджишкия ромски квартал е спокойна, но не е както преди. Родителите се чувстват като след телефонна измама, а според педагозите подобни дезинформиращи акции обезсмислят целия труд по обхвата на децата и вкарването им в училище.

Цялото интервю с проф. Градев, както и репортаж от Пазарджик, чуйте в звуковите файлове.  


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33