Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Забавянето на българската икономика ще продължи

Цветан Симеонов: Данните за българската икономика са доста по-добри от средните за ЕС

Имаме забавяне на българската икономика и то ще продължи, заяви пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева.
     

„Най-важното е да диверсифицираме износа, да подобрим състоянието на институциите и то радикално, както и да се чуват повече гласове“, каза тя в предаването „Неделя 150“.

Това, към което трябва да се стремим, са другите догонващи икономика, като Полша, Чехия, Унгария, дори и Румъния, подчерта икономистът и добави:

„Всички тези икономики растат с 4,4, а ние растем с 3,5 в най-добрия случай. Ние изоставаме и спрямо тези държави. Постигнатият растеж изобщо не трябва да ни радва, защото това са последните тримесечия, в които ние ще имаме що годе някакъв растеж“.

Всяка лоша новина за Германия е още по-лоша за нас

Всяка лоша новина за Германия е още по-лоша за нас, защото тя е локомотивът на българската икономика, отбеляза Даниела Бобева и посочи отчетеното от германската икономика:

„За последното тримесечие те отчетоха 0,1 растеж, което е на ръба на рецесията“.

Инфлацията ще расте

България има отрицателно търговско салдо вече повече от 20 години, припомни икономистът. По думите й износът ни губи все повече своята конкурентоспособност. За нея един от големите проблеми е инфлацията:

„Ние сме една от страните с най-висока инфлация в ЕС. Тя е още по-висока – движи се към 5,1 на годишна база спрямо август по отношение на храните. Това удря хората по джоба. Голяма е инфлацията и заведенията за обществено хранене – около 7,6. Инфлацията, свързана с храните, през последните 2 години постоянно нараства и бута нагоре общата ни инфлация. Очакваме и от петрола да има нови промени, т.е. инфлацията ще върви нагоре, което не е добра новина за икономиката“.

България няма да е подготвена за евентуална криза

Бобева бе категорична, че не можем да очакваме България да влезе подготвена в евентуална нова икономическа криза:

„Пропуснахме шанса в добрите времена след кризата да направим най-важните структурни реформи, да си оправим къщата, за да можем да посрещнем много по-подготвени новия цикъл“.

Страдаме от недоинвестиране

Българската икономика страда от недоинвестиране, а без инвестиции няма растеж и догонване, обясни още икономистът.

Отрицателно е и миграционното салдо

Тя добави и друг проблем - България остава с отрицателно миграционно салдо, т.е. излизащите са много повече от връщащите се в страната. По думите й най-високият отрицателен миграционен баланс е в групата между 20 – 29-годишни. В тази възрастова група влизат 15 хил. лица годишно. Повечето връщащи се са в групата между 60 и 69-годишни, каза тя:

„Ние губим от свободното движение на хора като икономика и човешки капитал. … Говорим за съвършено различен модел на миграция, при който има голяма част от активната и качествената ни работна сила, която се движи в различни държави в ЕС, работи там и ако се връща, то е временно“.

БТПП: Данните ни са по-добри от средните за ЕС

Данните за българската икономика са доста по-добри от средните за ЕС, заяви от своя страна Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата. По думите му обаче това не трябва да ни успокоява:

„Всяко едно успокоение може да доведе на по-късен етап до значително по-сериозни щети за икономиката“.

Рецептата за Европа

Рецептата за Европа е да продължи търсенето на нови пазари, подчерта Симоенов пред „Хоризонт“ и обясни:

„Очертаващите се на определени места търговски войни, затруднения в международната търговия трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин“.

Цветан Симеонов отбеляза, че не се използват влезлите в сила споразумения между ЕС и Япония, ЕС и Корея. Затова, по думите му, един от приоритетите на Асоциацията на европейските палати ще бъде именно в тази посока.

Имаме да решаваме стратегически задачи

България има да решава стратегически задачи, за да може да привлече инвестиции, посочи още той:

„Имаше някакви проблясъци за борбата с корупцията, но това не е достатъчно. Не е добра работата на съдебната система и някак не се вижда и добра светлина в края на тунела. Без тези две неща малко трудно ще привлечем нови големи инвеститори“.

По думите му има и добра новина - 95% от инвеститорите, които вече са в България, планират разширяване на инвестициите си.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35