Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Тодор Тодоров: Путин и Ердоган ще сключат мръсна сделка за Сирия

Снимка: БТА

„Мръсна сделка предстои да се сключи днес в Сочи“. Това каза пред БНР анализаторът доц. Тодор Тодоров по повод предстоящата среща на турския президент Реджеп Ердоган и руския президент Владимир Путин в Сочи, на която ще обсъдят интересите на Москва и на Дамаск от създаването на зона за сигурност в Сирия.

„Никой няма интерес от това на територията на Североизточна Сирия да съществува този кюрдски анклав, където има една форма на самоуправление под формата на демократична конфедерация, управлявана на социалистически принцип, където има пряка демокрация, равнопоставеност на половете, на различните етноси и религии. Това предстои да бъде унищожено, тъй като Ердоган вижда там основния канал за терористи. Неговият скрит проект е да се отърве от сирийците, които са на територията на Турция и се превърнаха в сериозен проблем. Идеята е да ги засели в тази зона за сигурност“, допълни доц. Тодоров в предаването „Преди всички“.

Според него Владимир Путин също „няма интерес от съществуването на подобен експеримент“.

„Никой няма интерес да си цапа ръцете с кръв. Тази роля ще бъде поверена на Ердоган… Всичко, което се случва, е етническо прочистване на Северна Сирия, което може спокойно да придобие формата на геноцид. Тази зона за сигурност ще бъде изметена, за да бъдат настанени там бежанците, които са в Турция“.

Доц. Тодор Тодоров подчерта, че днес очаква двамата президенти да постигнат договорка:

„Ердоган ще получи зелена светлина да върши каквото си иска в Сирия, но с условието да не остава в Сирия, тъй като това е важно за Путин. Такава е позицията и на Иран. Скандалното е, че това етническо прочистване става с очевадното съгласие на САЩ, а това не беше най-коректната позиция, която Щатите можеше да заемат, да предадат своя съюзник, който изнесе на плещите си войната с „Ислямска държава“. Ако днес си стиснат ръцете с Ердоган и Путин допусне подобна операция, наречена „Мирна пролет“, вината ще лежи и върху руския президент“.

По думите на анализатора „Европа се изтегли от дипломатическата роля, която можеше да играе в този конфликт“.

Интервюто с доц. Тодор Тодоров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владимир Путин и Реджеп Ердоган на една от предишните им срещи.

Русия и Турция се разбраха за съвместни патрули в Северна Сирия

След многочасови разговори в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган се договориха за съвместни патрули в Северна Сирия, след като бъдат изведени кюрдските въоръжени формирования. Двамата лидери подписаха и меморандум..

обновено на 22.10.19 в 21:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Веселка Тончева

Доц. Веселка Тончева: Великден е събуждането на новия живот!

Вярваме, че сте посрещнали празника така, както повелява нашата си българска традиция. Нека трапезата ви да е пълна и около нея да са най-близките ви хора. Традициите са за това, за да се спазват и ги учим от поколенията преди нас. Времето обаче..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931..

публикувано на 05.05.24 в 08:47

Хасково е домакин на благотворителна изложба за Великден

Хасково е домакин на благотворителна изложба на децата от Арт Школа "Пастело" "Имаш само това, което си дал", която включва над 60 икони, живопис и керамика. Творбите се продават, а събраните средствата от тях ще бъдат дарени за довършването на..

публикувано на 05.05.24 в 08:31

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на..

публикувано на 05.05.24 в 08:05

Младото поколение акушерки: Без тази професия не могат да се раждат бебета

Те са на първа линия в посрещането на новия живот – българските акушерки, които неуморно се грижат за майките и техните бебета. Въпреки че и тази професия е застаряваща, не липсват млади жени, които искат да се научат. А по-опитните са готови да дават и..

публикувано на 05.05.24 в 07:54

В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас"

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. АФП цитира тази нощ представител на израелското правителство,..

публикувано на 05.05.24 в 07:50
Украински свещеник благославя войници в Днепропетровск, 5 май 2024 г.

Руски атаки срещу Харков, Днепър и Одеса

В нощта на Великден - Русия атакува украинските региони Харков и Днепър, както и черноморския пристанищен град Одеса. Съобщава се за убити и ранени хора. По думите на президента Володимир Зеленски руски изтребител е бил свален над Източна..

публикувано на 05.05.24 в 07:46