Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 20-26 октомври

Българският отбор във Воронеж
Снимка: БФКА

Нирмал Пурджа обяви, че ще атакува Шиша Пангма на 29 октомври. Утре той и екипът му се отправят към Лагер 2. Това е последният осемхилядник от Хималайската корона за бившия британски командос, който се опитва да постави световен рекорд, като изкачи всичките 14 първенци на планетата за 7 месеца. При успех във вторник Нимс ще запише 14х6 месеца и 6 дни. 

===

Индонезийка постави нов рекорд в скоростта в спортното катерене. Макар и с наранен пръст на ръката, Ариес Сузанти Рахаю изкачи 15-метровата стена на последния кръг от Световната купа в Китай за рекордните 6.9 сек. Така тя стана първата жена, преодоляла 7-секундната бариера.

“Скоростта” в катеренето е една от трите нови дисциплини, които ще бъдат включени в Олимпийските игри през 2020 г.

В Китай се проведе и предпоследният кръг от Световната купа по спортно катерене в дисциплината "трудност". Победиха чехът Адам Ондра и южнокорейката Чаехиун Сео.

===

На Европейското първенство по спортно катерене за младежи във Воронеж, Русия, най-добре се представи Слав Киров, който зае осмо място в "трудността", Ерика Велев стана 22-ра, Матей Мицев - 23-и. Пропуск да се включи в първа примка остави Александра Тоткова на 25-о място.

В класирането в комбинацията на трите дисциплини на европейските първенства - "боулдър", "трудност" и "скорост", Слав Киров и Ерика Велев заеха втора позиция, а Матей Мицев - трета, в своята възрастова група. Алекс Тоткова е седма.

Алекс е втора в крайното класиране за 2019 г. в Европейската купа в дисциплината "трудност" и втора в комплексното класиране за Европейската купа, в което се вземат двете най-добри класирания във всяка от трите дисциплини. 
===
13-годишната Мартина Бангеева изкатери в края на миналата седмица маршрута "Mr. Proper" 8b, Голямата дупка на Враца. В неделя Николай Русев, също на 13 години, се справи с друг труден и емблематичен маршрут - "4x4" 8b+. И за двамата това са първите маршрути от съответната категория.

===

Двама американски алпинисти направиха рядко изкачване на шестхилядника Тенги Раги Тау (6938 м) в Непал. Тино Вилануева и Алън Русо са го изкачили в алпийски стил по девствената западна стена за 5 дни. Това е трета експедиция за двамата алпинисти до този връх. През 2014 г. се наложи да се откажат на 400 метра под върха. Новия маршрут, дълъг 1600 метра, те оценяват като трудност WI5 M5+.
Миналата година Тино Вилануева и Алън Русо направиха премиера на Рунгофарка (6495 м) в масива Занскар, Индия. 

===

Нов вазрастов рекорд на Ел Капитан - 9-годишната Пърл Джонсън, заедно с майка си и приятел на семейството преминаха 900-метровия маршртут "Triple Direct" по легендарния масив в долината Йосемити в САЩ за 4 дни и 3 нощи. Бащата на момичето, който работи в охраната на парка, е чакал семейството си горе, на върха. Първоначалната цел е била "The Nose", но по него е имало твърде много катерачи и затова са избрали този маршрут, две трети от който е успореден на него, а в третата част се сливат. Детето не е водило нито едно от въжетата, а се е изкачвало с жумар.

През юни 10-годишно момиче стана най-младият катерач, преминал “The Nose” по Ел Кап. Села Шнайтер изкатери прословутия 914-метров маршрут с баща си и семеен приятел за 5 дни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56