Над 100 хил. деца и възрастни у нас имат затруднения в говора и комуникацията

Морис Гринберг
Снимка: Кирчо Стоичков

В София се провежда втората международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“. Над 100 хил. деца и възрастни в България имат затруднения в говора и комуникацията. Това са хора с детската церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, мускулна дистрофия, инсулти, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и др.

Един от организаторите - доц. Морис Гринберг от НБУ, обясни пред БНР какво представляват средствата за допълваща и алтернативна комуникация:

Една част от комуникацията може да допълва това, което един човек може в комуникацията, другата просто заменя. Например при децата, които не могат да говорят, има електронна синтезирана реч чрез компютър и те могат да говорят през компютър, избирайки набор от символи или пишейки думи. Това са най-различни средства. Те могат да започнат от символни системи, които се посочват с пръст, ако детето може да посочва, и се стигне до устройства, които проследяват погледа върху компютъра – все едно се работи с мишка. В последно време вече и с интерфейс, с мисъл да се управлява за хора, които не могат добре и очите да си движат.“

Доц. Гринберг изтъкна, че при едно дете е важно възможно най-рано да има достъп до подобни средства за комуникация, "за да може да се развива, да общува, да учи и евентуално да влезе в училище." Той подчерта, че всички тези технологии ще бъдат представени в изложбата на конференцията.

Според него българските деца могат да си позволят такива средства, защото има различни нива. "От символни системи, които заменят езика за деца, които не могат да четат и да пишат, до електронни устройства - програми, които се инсталират на таблет, който може да струва 600-700 лева, до лаптопи, на които може да има устройство за контрол с поглед - там вече системите са няколко хиляди лева, но те се ползват много дълго време, през целия ден, те са индивидуални средства", поясни специалистът.

Морис Гринберг припомни, че с помощта на МОН сега подобни системи ще получат центровете за специална образователна подкрепа. "В България по-скоро моделът върви през центрове, където децата ще могат да се учат и след това се надяваме по някакъв начин да получат индивидуални такива средства."

"В момента те не се финансират от социалните фондове и ние се мъчим като фондация (аз съм представител на фондация "Асист - Помагащи технологии") това да стане", уточни в предаването „Преди всички“ доц. Гринберг.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимка в текста: Фондация "Асист - Помагащи технологии"


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33