Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призовава Иран да се придържа към задълженията си по ядрената сделка, заплашвайки го със санкции

Министрите на външните работи на Франция, Германия и на Великобритания и върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини изразиха изключително безпокойство от неотдавнашните мерки, предприети от Иран за подновяване на ядрените дейности, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Външните министри на трите европейски държави и г-жа Могерини изразиха загриженост относно решението на Иран през миналата седмица да възобнови нискостепенното обогатяване на уран в подземната ядрена централа Фордо, заявявайки, че този ход е в противоречие със споразумението.

В общо изявление те призоваха в понеделник Иран да се върне към изпълнение на задълженията си по ядрената сделка от 2015-а година и да сътрудничи на Международната агенция за атомна енергия.

"Ние потвърждаваме готовността си да разгледаме всички механизми в  Съвместният цялостен план за действие (JCPOA, по-известен като Иранското ядрено споразумение),  включително механизма за решаване на спорове, за решаване на въпросите, свързани с изпълнението от иранска страна на ангажиментите по това споразумение", казаха те.

В противен случай те предупредиха, че Техеран може да се окаже изправен срещу действия, които биха могли да включват повторно налагане на санкции.

Същевременно говорителят на постоянното представителство на Иран в ООН Али Насимфавр заяви, че Иран ще продължи на всеки 60 дни да намалява задълженията си по ядрената сделка, предаде ТАСС.

Той каза това на заседание на Общото събрание на ООН, посветено на сътрудничеството с МААЕ. Иранският говорител потвърди, че всички предприети от Иран мерки са обратими, но ако останалите страни по ядрената сделка не направят навреме стъпки за запазването й, то Техеран ще се възползва от заложеното в нейните параграфи 26 и 36 право на всеки 60 дни да намалява своите задължения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Агенцията по храните затвори обект за продажба на месо в Ботевград

Агенцията по храните затвори обект за продажба на прясно месо в Ботевград. Причините за наложената санкция са лоши хигиенни условия и неспазване на изискванията за предоставяне на коректна информация на потребителите за предлаганите продукти. Експертите на агенцията припомнят, че при констатиране на нарушения гражданите могат незабавно да подадат..

публикувано на 08.05.24 в 18:46

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната в отговор на злонамерена дейност от Русия на територията на Обединеното кралство и Европа. В деня на памет към жертвите във Втората световна война, деня на безусловната капитулация на Третия райх, чешкият президент Петър Павел нарече "исторически парадокс", че от жертва Русия се е превърнала в..

публикувано на 08.05.24 в 18:42
Балотаж на президетски избори в РС Македония

17 партии и коалиции се борят за влизане в парламента на РС Македония

Президентски и парламентарни избори се провеждат в Република Северна Македония. На балотаж за държавен глава се явяват кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска и Стево Пендаровски, подкрепен от социалдемократите.  17 партии и коалиции се борят за доверието на избирателите в парламентарния вот. Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 08.05.24 в 18:38

Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи

90% от неочакваните печалби от замразените руски активи в ЕС ще отидат за военна подкрепа за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира, а останалите 10% - в бюджета на Механизма за Украйна, тоест за помощ извън отбраната. Споразумение за това постигнаха постоянните представители на страните членки. Председателката на..

публикувано на 08.05.24 в 18:38

Четирима нови областни управители

Правителството назначи  четирима нови областни управители на областите  Благо евград, Видин, Добрич и Плевен, съобщиха от правителствената пресслужба.  За областен управител на Благоевград е назначен Георги Динев. Бил е народен представител 44-тото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.  Динев е бил  също  председател на Общинския съвет в Петрич...

публикувано на 08.05.24 в 18:20
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Номерата на партиите в бюлетината са важни за купения вот

Номерата на участниците в изборите имат по-скоро политико-административно значение и са важни за купения вот, когато трябва да обясниш на определена група избиратели за кой точно номер трябва да гласуват. Това каза в интервю пред БНР доц. Иво Инджов за номерата на партиите за изборите на 9 юни за НС и ЕП. "Следващите четири..

публикувано на 08.05.24 в 18:13
Вътрешно разселени палестинци напускат с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия, в Рафах, южната част на Ивицата Газа, 8 май 2024 г.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е в Израел за разговори с Бенямин Нетаняху

Израел не вижда признаци за пробив в преговорите за примирие с "Хамас", обяви израелски официален представител, цитиран от Ройтерс. Тел Авив обаче ще задържи своята делегация в Египет, който посредничи в преговорите с палестинското движение. Междувременно САЩ обявиха, че са спрели доставката на оръжия за Израел миналата седмица в отговор на..

публикувано на 08.05.24 в 18:03