Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов увери Мицотакис, че лично следи строителството на газовия интерконектор

| обновено на 14.11.19 в 17:01
Премиерите на Гърция и България К. Мицотакис и Б. Борисов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов, който е в Солун, увери гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, че лично следи строителството на газовия интерконектор Комотини - Стара Загора. За изграждането на газова връзка между България и Гърция се говори повече от 10 години.

Борисов обеща това да се случи още с встъпването си първи мандат като премиер.

"Срещата Борисов - Мицотакис в атмосфера на европейско партньорство“, съобщават гръцките телевизионни канали.

Двамата премиери обсъдиха развитието на ключови съвместни енергийни проекти. Акцент беше поставен върху реализацията на газовия интерконектор Комотини - Стара Загора.

Премиерът Борисов увери гръцкия си колега, че лично е проверил напредъка на изграждането на тази връзка, която е сред водещите европейски проекти. Според Борисов, интерконекторът "подобрява енергийната сигурност в цяла Югоизточна Европа".

Атина и София отдават голямо значение и на железопътната връзка Бургас - Александруполис - част от международен коридор за товарни превози и връзка между двете пристанища. Българското правителство е готово за сътрудничество с Гърция за насърчаване на инвестициите между двете страни, допълват в информация организаторите на форума - Индустриалната федерация на Гърция. 

Премиерът Борисов отчете отличните отношения между двете съседни европейски страни на фона на кризите от изток и юг.

Започна работна вечеря, на която българският премиер ще обсъди двустранните отношения с министър-председателя на Северна Македония - Зоран Заев.

Какво ще обсъдят премиерите на България и Гърция

Реални съвместни проекти в сферата на енергетиката, транспортните връзки и търговията се очаква да бъдат в центъра на срещата тази вечер в Солун между министър-председателите на България и Гърция. Борисов и Мицотакис ще разговарят в рамките на четвъртата икономическа среща на върха в Солун.

Основните теми на обсъждане се очаква да бъдат -  интеконекторът между България и Гърция за трансфер на газ от Трансадриатическия газопровод, транспортни коридори, индустриално развитие  и не на последно място туризъм и търговски обмен. Терминалът за втечнен газ при Александруполис също е от особен интерес, както за София, така и за Атина, подчертават  енергийните експерти, които участват във форума.

Очаква се също на разговорите Борисов - Мицотакис да се засегне и политическата ситуация в Сирия, сътрудничеството между двете страни за овладяване на бежанската криза и политиката на София и Атина по привличане на мощни чуждестранни инвестиции на Балканите.

Среща Мицотакис - Заев

Повече политически акцент има срещата между Мицотакис и Заев. Гръцкият премиер заяви предварително, че правителството подкрепя асоциирането на Скопие в Европейския съюз, но при стриктно спазване на Договора от Преспа. Двамата премиери се налага да намерят изход от  спора за търговските стоки с наименование „македонски продукт“, които вече гърците не могат да представят като своя утвърдена марка.

Форумът в Солун е под егидата на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос и ще се проведе днес и утре. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия и коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов, който се занимава с трайни насаждения. По думите му е..

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението. Изборният..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10