Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за номиниране на председател на КПКОНПИ

| обновено на 20.11.19 в 13:23

Днес изтича срокът за номиниране на кандидатите за поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Досега официално са известни имената на двама кандидати за поста - настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ,  "Обединени патриоти" и независимите депутати от "Атака", и депутатът от партия "Воля" Симеон Найденов.

Новият председател трябва да приключи мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка в края на месец юли, заради скандала с недекларираната тераса на жилището му.

Другият номиниран за председател на Антикорупционната комисия - депутатът от “Воля“ Симеон Найденов, заяви, че има качествата да оглави антикорупционния орган и да се състезава с издигнатия от управляващите Сотир Цацаров. За шансовете си той каза:

"Това вече зависи от народните представители как ще гласуват. Щом съм приел кандидатурата, може би да, тъй като днеска изтича последният срок за подаване на документи. Ще се въздържа до утре и няма да отговарям".

Дариткова: За управляващата коалиция кандидатурата на Цацаров е консенсусна

Няма недоразумения между ГЕРБ и Обединени патриоти при издигането на кандидатурата на главния прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Това заяви днес председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Повод бе изявлението на председателя на НФСБ Валери Симеонов, че не е знаел за номинацията на Цацаров и затова е поискал среща с него. Дариткова допълни:

“Не беше възможно всеки един народен представител от двете парламентарни групи да се подпише под това предложение, защото времето не позволяваше да се случи това, но наистина кандидатурата е консенсусна“.

Хамид: Професионализмът и качествата на настоящия главен прокурор са безспорни

Парламентарната група на ДПС ще има становище за кандидатите за шеф на Антикорупционната комисия след като види концепциите им, каза депутатът от правната комисия Хамид Хамид. Според него обаче професионализмът и качествата на настоящия обвинител номер едно са безспорни:

“А богатство за всяка държава да използва този потенциал пълноценно и мисля, че КПКОНПИ е мястото, където този потенциал може да се развие. Но трябва веднага след встъпване на длъжност на един от двамата кандидати да продължат законодателните промени, които висят в правна комисия. Защото има някои неуредени въпроси, има някои пропуски, има някакви проблеми, причинени от натрупаните декларации и т.н. Надяваме се да работим изключително активно с новоизбрания председател в тази посока“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Главният прокурор Сотир Цацаров излиза от стаята на ПГ на ГЕРБ в Народното събрание

Управляващите предлагат Цацаров за председател на КПКОНПИ

Действащият главен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за нов председател на Антикорупционната комисия. Кандидатурата вече е внесена в деловодството на Народното събрание. Ден преди изтичане на крайния срок за внасяне на кандидатури..

обновено на 19.11.19 в 17:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 европейски държави събраха пари за 500 000 снаряда за Украйна

Двадесет европейски държави са събрали достатъчно средства, за да закупят половин милион снаряда за украинската артилерия. Това съобщи АФП. Това ще помогне за промяна на ситуацията на фронта, заяви премиерът на Чехия Петр Фиала при посещение във..

публикувано на 16.04.24 в 23:00

Пиян полицай предизвика катастрофа на оживен булевард във Велико Търново

Полицай предизвика катастрофа тази вечер на оживен булевард във Велико Търново. Дрегерът е отчел 1,84 промила алкохол в издишания въздух. Полицаят е задържан.  Той е бил с личния си автомобил, потвърдиха за "Хоризонт" от ОДМВР.  Около 21 часа тази..

публикувано на 16.04.24 в 22:45
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че..

публикувано на 16.04.24 в 21:52

Малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Министрите на външните работи на ЕС са предложили да се разширят санкциите срещу Иран заради масивната му атака към Израел през уикенда, съобщи след видеоконференцията им върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Те..

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински..

публикувано на 16.04.24 в 20:20