Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритетите на посланика на САЩ: Свързаност, сътрудничество и справяне с корупцията

| обновено на 22.11.19 в 12:28
Снимка: БГНЕС

Срещата на американския президент Доналд Тръмп и българският министър-председател Бойко Борисов няма да е посветена единствено на сделката за изтребителите Ф-16. Това обяви посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа по време работна бизнес закуска с представителите на Американската търговска камара у нас.

"Очаквам президентът Тръмп и премиерът Борисов да говорят за тясното ни сътрудничество в областта на сигурността, за търговията и инвестициите, да подкрепят върховенството на закона и да обсъдят сигурността на енергийните доставки. Трябва да се възползваме максимално от настоящия етап в партньорството между САЩ и България и да работим заедно за постигането на едни наистина постижими цели."

Посланикът определи приоритетите си за предстоящия мандат като приоритетите с трите "с" - свързаност, сътрудничество и справяне с корупцията. Мустафа се ангажира да работи за задълбочаване на връзките между България и Запада, за развитието на регионалното сътрудничество и за енергийната сигурност и разнообразяването на доставките и за справянето с корупцията:

"Ще работя с българското правителство и гражданското общество в борбата с корупцията и за подобряването на върховенството на закона, което отключва  значение за постоянния растеж на България. Изграждането на силна демокрация  изисква постоянна работа в защита на върховенството на закона и свободата на медиите. Само когато могат да бъдат чути всички гласове, когато гражданите вярват в своето правителство и неговите институции, една държава  и една икономика могат да постигнат пълният си потенциал."

Посланикът препоръча страната ни да предприеме сериозни стъпки в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията. Като свои приоритети посланик Херо Мустафа посочи работата за превръщането на България в енергиен разпределителен център и подчерта потенциала на страната ни да се превърне в динамичен газов пазар и пазар за електроенергия в региона. 

Американският посланик в България категорично подчерта, че двустранните отношения стават все по-интензивни и неколкократно благодари за топлото посрещане в страната ни.

Репортажа на Наталия Ганчовска можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52