Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските власти са поискали от Европарламента имунитета на Елена Йончева

| обновено на 25.11.19 в 20:43
Елена Йончева
Снимка: Европейски парламент

Българските власти са сезирали председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане да бъде свален имунитетът на евродепутатката от групата на европейските социалисти и демократи Елена Йончева. Това съобщи самият Сасоли при откриването на пленарната сесия днес в Страсбург. 

Целта е срещу Йончева да бъде образувано наказателно производство от страна на специализираната прокуратура. Искането е представено пред правната комисия на Европарламента, уточни Сасоли.

В България срещу Йончева има досъдебно производство за пране на пари. Става дума за нейна фирма, свързана с финансиране от КТБ.

Главният прокурор Сотир Цацаров е заявявал неколкократно, че ще иска свалянето на имунитета ѝ от ЕП. Самата Йончева заяви пред „Хоризонт“, че е готова сама ще се откаже от него: 

„Аз съм съгласна да ми бъде свален имунитетът, нещо, което съм заявявала и преди. Но тук няма такава процедура за отказ от имунитет. Тук се гласува“. 

Самото искане за сваляне на имунитет се разпределя по системата „Донт“, след което се очаква да се съберат координаторите на ресорната комисия, като с този въпрос не могат да се занимават българи и в случая депутати от групата на  социалистите и демократите.

Процедурата предвижда и да се даде право на самия евродепутат да представи своята позиция по искането, преди да бъде взето решението.

Йончева съобщи още, че Съдът за правата на човека в Страсбург е приел нейна жалба срещу отправените ѝ обвинения: „ЕСПЧ прие моя жалба срещу отправените ми обвинения и това е изключително важно. Над 80% от подадените жалби в съда се считат за недопустими и фактът, че тази жалба е приета означава, че тя е потенциално основателна. Нямам съмнение, че европейският съд ще завърши с осъдителна присъда срещу тези, които предприеха тази атака срещу мен“. 

Процедурата за сваляне на имунитета може да се окаже продължителна - при френската депутатка Марин льо Пен мина почти една година.

Елена Йончева е вторият български евродепутат, за който се иска снемане на имунитет. Първият беше Сергей Станишев във връзка с изчезнали секретни доклади докато е бил премиер. впоследствие той беше оправдан по това обвинение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Елена Йончева: Не ме притесняват абсурдни обвинения в пране на пари

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева заяви, че искането за отнемане на нейния имунитет не я притеснява. Пред „Хоризонт“ Йончева определи обвиненията срещу нея като „абсурдни“. „Няма да се изненадам, защото това, което..

публикувано на 24.07.19 в 11:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. "Председателят на избирателното бюро обяви..

публикувано на 30.06.24 в 13:01

Бедствено положение заради безводието в свищовското с. Овча могила

В свищовското село Овча могила е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация. Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато..

публикувано на 30.06.24 в 12:57
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната . Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием..

публикувано на 30.06.24 в 12:46

Парното и топлата вода поевтиняват средно за страната с 8,5 на сто

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия..

публикувано на 30.06.24 в 12:35
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Правителство с мандата на ГЕРБ ще има много ниска подкрепа

Правителство с мандата на ГЕРБ ще се ползва с много ниска подкрепа . Прогнозата направи пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира, че ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват 6 гласа, това не им решава проблема с легитимността , защото " такъв тип..

публикувано на 30.06.24 в 12:02

Взривове в Одеска област, Русия свалила 36 украински дрона

Русия продължава да обстрелва критична инфраструктура и жилищни райони в Украйна, а президентът Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег на страната му. Взривове отекнаха тази сутрин в Одеска област, сирените..

публикувано на 30.06.24 в 11:26