Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът и сърцето

Доц. Василев: Ако сърдечните симптоми продължат ден-два, търсете лекар

Сега избираме между две злини, кривите на смъртността се разделят след 3 до 6 месеца, казва кардиологът

Доц. Добрин Василев
Снимка: МБАЛ Александровска

Вирусът, причиняващ Covid-19, може да бъде опасен за сърцето, заради начина му на проникване в клетките, предполагат изследователи. Вирусът използва протеин, който се намира в клетките на белите дробове, сърдечния мускул и кръвоносните съдове.

Опасността за сърцето идва от две посоки. Първо директното увреждане от самия вирус, тъй като той има способността директно да атакува сърдечния мускул и артериалните съдове в цялото тяло, съдържащи рецептори за захващането на вируса. Последните данни са за системно възпаление на цялата съдова система, каза пред „Хоризонт“ доц. д-р Добрин Василев, началник на Кардиологичната клиника в Александровска болница.

„Отделно от това поради създаване на условия за влошена доставка на кислород, тъй като се развива пневмония, вероятно има съучастие и на атакуването от страна на вируса на хемоглобиновата молекула и възпрепятстването на транспорта, пренасянето на кислород в цялото тяло, съответно при наличие на подлежащо сърдечно заболяване, когато имаме затруднено подаване на кислород към сърдечния мускул, той допълнително страда.“

Именно затова кардиолозите са силно ангажирани в проследяването на болните от коронавирусната инфекция. „Тежките случаи – говорим за тежкото протичане, среднотежкото протичане в огромен процент от случаите, половината починали пациенти имат засягане на сърцето“, коментира доц. Василев в предаването „Хоризонт до обед“. От всички хоспитализирани пациенти при всеки трети до пети се установява засягане на сърцето, допълни той.

Може ли след края на пандемията здравната система да се сблъска с бум на сърдечно-съдови проблеми поради това, че много от хората изкарват заболяването на крак, а други не са лекувани заради извънредната ситуация?

Всяко неотшумяващо в продължение на час-два оплакване като болка, задух, стягане в гърдите, интензивни прескачания на сърцето, или повтарящо се такова оплакване в рамките на един-два дни е индикация за консултация с лекар, съветва доц. Добрин Василев.

След възобновяването на плановия прием на пациенти лекарите се срещат с потресаващи по думите на доц. Василев случаи, при които хората дълго са изчаквали, без да търсят лекарска помощ. Той апелира при гръдна болка и задух, продължаващи повече от 10-15 минути, задължително да се търси лекар. „Ако това отшуми за по-кратък период, но се повтаря през деня и не отшуми в рамките на деня или на два дни, задължително трябва да отидат на доктор.“

Тук трябва да се избира между две злини, заяви доц. Добрин Василев. Той препоръчва да се консултират по телефон с лекар, когато имат проблем. Прави му впечатление, че не си правят труда да се обадят дори на личните лекари и изчакват. „От случаите, които наблюдаваме - хората са чакали, чакали, чакали.“

При повечето сърдечни заболявания ефектът от терапевтичните процедури по отношение на преживяемостта на пациентите се наблюдава най-рано след 3-6 месеца, уточни специалистът.

Хората казват – смъртността в момента е по-ниска. Да, по-ниска е поради простата причина, че разделянето на кривите на смъртността става след 3 до 6 месеца. Ние в  момента сме в този период, при който си мислим, че ето, може без това, може без онова, но истинският ефект от тия забавени процедури ще се види по-нататък, най-вероятно към лятото, есента вече ще стане ясно.“

Разграничението между задуха при Covid-19  и този при сърдечна недостатъчност е трудно дори за специалистите, подчерта още кардиологът.

„Това е една от най-трудните диференциални диагнози в момента. Това пациентът, човек сам не може да го направи. Дори за нас в немалък брой от случаите не е лесно да се направи диференциацията, тъй като може да има съчетание от двете“, коментира доц. Добрин Василев пред БНР.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54