Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За непреодолимото разстояние между чушкопека и гурмето

Иво Сиромахов: Българинът е материален човек с лошо възпитание, враждебен към света

Снимка: БГНЕС

Сценаристът, драматург и писател Иво Сиромахов представи в предаването "Графити по въздуха" новата си книга „У майкини“.

Образите в романа са постоянни жители в едно малко, типично българско село с враждебно отношение към големия свят, който го заобикаля.

"Ние, българите, хем от една страна се стремим да ползваме благата на западния свят, които виждаме предимно в материален план, а от друга страна много браним идентичността си, която пак свързваме с материални неща – ракията, лютеницата, чушкопецитеТемата на романа е за сблъсъка между тези две битности. Защото българинът е някак разкрачен между тях и се опитва да ги съчетава, което винаги води до драматични резултати", отбеляза Иво Сиромахов.

Ние винаги гледаме с подозрение към заобикалящия ни свят, ние сме враждебно настроени към света извън нас, привиждаме в него някаква скрита заплаха и затова ограждаме себе си със стени, зад които поглеждаме с едно криво око към съседите си. От друга страна, много силен е нагонът „У майкини“ да се съизмерват с другите, те живеят в постоянна паника – какво ще кажат хората за нас“, допълни писателят.

Българинът е материален човек. Той живее с неща, които може да усети, да пипне. Неслучайно имаме такава поговорка – око да види, ръка да пипне. Ние много рядко излизаме от света на предметите и много малко са хората, които се опитват да надникнат и в света на идеите, да се запитат всъщност какви хора сме, накъде сме тръгнали, какво ще остане след нас. В крайна сметка зад нас няма да останат счупените ни смартфони и ръждясалите ни чушкопеци, а може би други неща, които сме завещали като идеи, като дух – на децата си, на внуците си, на малкото общество около нас.“

„Още от малки ни учат, че „много хубаво не е на хубаво“, че човек не бива да показва, че е много щастлив, за да не се урочаса, вярваме във всякакви дивотии като врачки, предсказания, ретроградни Меркурии и винаги смятаме, че зад ъгъла ни дебне нещо лошо. Никога няма да можем да се усмихнем. Освен това ни учат, че който се смее последен, най-добре се смее и затова някак си избягваме да се смеем, докато не сме сигурни, че сме останали последни“, коментира Сиромахов и посочи, че "ако видите някой по улицата да се усмихва, той е или чужденец, или е луд".

Стремежът към известност на всяка цена дойде с навлизането на риалити форматите, в които „на участниците се дава най-лошия възможен съвет – бъди себе си“, смята Иво Сиромахов. „Което какво означава? Означава – ти си прост, невъзпитан, обаче бъди си такъв, така си много готин, такъв искаме да те снимаме, такъв ни вършиш работа.“

У нас нищо не се прави умно и интелигентно – нито магистралите, нито къщите, нито туризмът на морето, подчертава Сиромахов. „Много малки изисквания имаме към себе си. Знаете, има такъв израз – карай, може и така. Даже има още по-лош израз – объркахме го, ама даже така по-добре стана. Много малко се цени умът и интелектът, за сметка на грубата сила, арогантността, простащината. Вижте кои политици успяват, кои вървят напред, кои доминират – онези, които имат 50 думи речников запас, които говорят глупости, които са арогантни и нахални“, изтъкна още авторът.

Големият проблем на нашето общество според Иво Сиромахов е лошото възпитание. „Масово около нас се отглеждат малки егоцентрични простаци, които порастват и стават възрастни егоцентрични простаци. Провалът ни като общество, като народ е заложен още в детските години.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07

Благодарни пациенти откриха плоча в памет на д-р Ивелин Тончев

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната..

публикувано на 05.05.24 в 07:02

Хищни, хитри, манипулатори, експлоататори... Суперсилите на растенията

"Това е много малък хербариум, между 15 000 и 20 000 вида . Има с над милион и половина образци. Цяла сграда – само хербариум. Ние сме още малки, скромни". Така ботаникът гл. ас. д-р Сълза Палпурина описва хербариума на Националния природонаучен музей в предаването "Изотопия" , докато показва експонатите, скрити за посетителите, но..

публикувано на 02.05.24 в 23:06

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24