Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесменът Пламен Бобоков е в ареста

| обновено на 18.06.20 в 16:54
Пламен Бобоков
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Пламен Бобоков е бил задържан тази сутрин, каза за "Хоризонт" говорителят на Специализираната прокуратурата Кирил Пейчинов.

Бобоков е сред обвиняемите за аферата с опасния боклук, но прокуратурата му беше определила парична гаранция от 1 милион лева. 

Защо се е стигнало до задържането

Според източници на БНР,  защото не е внесъл навреме паричната си гаранция. От прокуратурата обещаха да предоставят информация по случая по-късно.

Първа за ареста на Пламен Бобоков съобщи Ани Александрова, пиар на предприемача. Тя написа:

"Днес в 9.40 часа бяха грубо погазени конституционните права на Пламен Бобоков . Той беше задържан с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото Генка Бързашка, въпреки платената от него в срок, вчера, гаранция от 1 000 000 лв., за която надлежно са представени платежни нареждания на прокуратурата в рамките на вчерашния работен ден".

Според Пламен Бобоков с повторния арест са нарушени човешките му права и той ще се обърне към европейски и световни правозащитни институции. Всички банкови платежни нареждания и вносни бележки са доказателство, че Бобоков е платил гаранцията си, обясни пред БНР Ани Александрова, с която бизнесменът е успял да се свърже за кратко.

„Арестували са го, той успя да ми се обади и това беше последната ни връзка с него“, каза Александрова.

От 28 май пред къщата на Пламен Бобоков в Русе има постоянен полицейски пост.

Братът на Пламен Бобоков – Атанас, е под стража от десетина дни.
Защитата обжалва задържането

Защитата на бизнесмена Пламен Бобоков е обжалвала пред Специализирания наказателен съд неговото задържане.

Пред „Хоризонт“ адвокат Ина Лулчева обясни впоследствие, че паричната гаранция от 1 милион лева е била внесена вчера, а платежни документи за това са предоставени на спецобвинението. Парите са били внесени два дни след срока, определен от прокуратурата, тъй като размерът на гаранцията е бил обжалван:

„В случая прокуратурата е трябвало, ако е искала действа законосъобразно и да не създава съмнения, че просто иска да задържи Пламен Бобоков, при подадено уведомление на 15-и, че няма да се внесе гаранцията поради обжалване в съда, да уведоми г-н Бобоков, че това е незаконосъобразно тълкуване и да го предупреди, че, ако не я внесе, ще бъде задържан. Да се задържа лице, което не се укрива, участва във всички процесуални действия, за което е призовавано, е плод на пристрастност, и то след като е внесен 1 млн. по сметка на Специализираната прокуратура“.

Пламен Бобоков е в ареста в Русе, каза още адвокат Ина Лулчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Специализираната прокуратура даде пресконференция за обвиненията срещу Красимир Живков и братя Бобокови.

10 обвиняеми за аферата с внос на опасен боклук

Десет души са обвиняеми по случая  с внос на опасен боклук. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови .  За четирима прокуратурата ще поиска постоянен арест.  Седем от..

обновено на 30.05.20 в 15:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на принц Уилям

Британският крал Чарлз Трети официално предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на  големия си син  принц Уилям. Кралят е станал главнокомандващ на армейския въздушен корпус преди 32 години, но с оглед на продължаващото му..

публикувано на 14.05.24 в 04:01
Грант Шапс

Грант Шапс: Следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на Путин

Британският министър на отбраната Грант Шапс прогнозира, че следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на руския президент Владимир Путин, на фона на съобщенията за смяна на Сергей Шойгу.  След новината, че руският президент..

публикувано на 14.05.24 в 03:46
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември..

публикувано на 13.05.24 в 23:51
Алексис Ципрас и Зоран Заев

Ципрас и Заев: Националистическият популизъм е лицемерен и опасен

Националистическият популизъм е лицемерен и опасен. Около тази позиция са се обединили днес в телефонен разговор бившите премиери на Гърция и на Република Северна Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, съобщи гръцката телевизия "Скай". Ципрас..

публикувано на 13.05.24 в 23:32
Иракли Кобахидзе, премиер на Грузия

Иракли Кобахидзе: Утре парламентът на Грузия ще приеме закона за "чуждите агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът в Тбилиси ще приеме спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки многохилядните протести през последните седмици. Последното трето четене на законопроекта е насрочено за утре,..

публикувано на 13.05.24 в 23:21
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха..

публикувано на 13.05.24 в 21:57