Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Велева: Технологиите имат потенциала да оптимизират учебния процес

Петя Велева
Снимка: личен архив

Петя Велева получи наградата за "Иновативен подход за преподаване” в конкурса “Дигитални новатори в образованието”, организиран от БАИТ под патронажа на министъра на образованието.

Тя е учител по история и цивилизации, отговаря и за "Проектни дейности” в Частно Основно Училище “Томас Едисън” в София,  където учебната година започна със седмица по-рано.Велева разказва, че веднага щом затворили вратата на училището, отворили враната на дигиталното. В него имало виртуални стаи по интереси и виртуални гости, а учителите провокирали децата да споделят как се чувстват във времето на социалната изолация: 

"През какви проблеми минават. Как се чувстват. Споделяха и виждаха, че не само те се чувстваха по този начин, а и останалите ученици. Виртуални гости имахме: олимпийски шампиони на България, коитода повдигнат духа им. Направихме и конкурс: „Заедно срещу Covid-19“, където наши ученици и ученици от Китай и Русия споделиха своя опит и как социалната изолация им се отразява. Чувстваме се спокойни да предлагаме какви ли не идеи. Родителите на децата, които учат в училището, също са много отворени и имат доверие на учителите за това, което правят". 

Доверието на родителите довело до това те да се включат в обучителния процес, допълни Велева.

"Видяха колко е трудно да си учител, особено в дигитална среда, да организираш всички деца, всички да бъдат онлайн, всички да бъдат с включени камери. Пожелаха да ни помогнат. Дори организирахме инициатива, в която родител-специалист в дадена област влиза като лектор в часовете ни. Така те влязоха и в ролята на учител. Това си беше своеобразен тийм билдинг. Например - авиация - комуникация с родител, който се занимава с авиация. Лекция от родител за ароматерапия - за лечебните свойства и как да се предпазим от вируси и т. н. Светът на емоциите - с родител - психолог. Имахме „транспорт и екология“ с родител професор по екология". 

Велева казва, че това е дигиталният свят е "една нова култура на преподаване, а децата пък се научиха на една нова култура на учене".

Covid - ситуацията, социалната изолация е далеч от идеалната, но: "дава чудесни възможности да променим този начин, по който преподаваме. Да променим и да развием способностите на младите хора в областта на технологията. Силно вярвам, че технологиите имат потенциала да оптимизират учебния процес, а защо да не и да го усъвършенстват. Цялата следваща учебна година ще останем в присъствена форма, но имаме такива замислени инициативи, които могат да бъдат реализирани". 

Целия репортаж на Добромир Видев можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24