Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Груевски с още една присъда

Снимка: БГНЕС

Бившият македонски вътрешен министър Гордана Янкулоска влезе за 4 години в затвора заради емблематичния случай "Танк". Друг обект на делото, бившият премиер Никола Груевски, който е политически бежанец в Унгария, получи още една присъда - година и половина заради насилието по време на националистически протести през 2013 година. 

Янкулоска попада зад решетките заради незаконната покупка на бронирана лимузина за 600 000 евро за тогавашния премиер Никола Груевски, чийто вътрешен министър е. Според нейния адвокат, тя е била прибрана от полицията 10 минути след решението, че по нататъшно обжалване на присъдата е невъзможно, което е незаконно, защото не е получила възможност да се яви доброволно.

За същия случай Груевски беше осъден на две години затвор, но избяга в Унгария два дни преди въпросното доброволно явяване пред властите. Впоследствие Будапеща му осигури официално политическо убежище.

Според партията ѝ ВМРО Янкулоска е "жертва на несправедливостта и политическото преследване на мафията" на сегашния премиер Зоран Заев. "Танк" и други знакови дела бяха образувани след разкрития на самия Заев за злоупотреби по време на управлението на националистите.

Днес Груевски задочно получи нова присъда - година и половина затвор по делото "Насилие в Център". Според съда, през 2013 Груевски е подтиквал протестиращи привърженици на партията му към насилие спрямо кмета на скопската община Център Андрей Жерновски. Тогавашният министър на транспорта Миле Янакиески получи година условно. 

Чрез Фейсбук някогашният премиер реагира с думите, че -цитирам "в Македония няма правосъдие" и решенията по делата са взети под натиск от Заев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Министър Николов: Присъединяването към сухопътен Шенген може да генерира 1,3 млрд. лв. годишно

Общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенген би могъл да достигне 1,3 млрд. лв. годишно. Това каза министърът на икономиката Петко Николов на събитие, свързано с представяне на приоритетите на унгарското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Министърът благодари на Унгария, че сред водещите приоритети на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Веселин Киров: Франция ще се управлява от правителство на малцинството

" Свидетели сме на банкрутирането на френската политическа система и желанието на управляващите да продължат да управляват, но ще им е все по-трудно ". Това заяви пред БНР Веселин Киров, специалист по европейска политика, който от години живее във Франция. Според него се правят всякакви опити статуквото да запази своята власт . По думите..

публикувано на 08.07.24 в 14:05
Александър Джартов

Джартов: 32 сигнала за пожари са подадени през последното денонощие

32 сигнала за пожари са получени в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за последното денонощие. Това съобщи пред БНР директорът главен комисар Александър Джартов. Той апелира хората да бъдат внимателни , когато са сред природата, защото високите температури и жегите са предпоставка за пожари. Пред Българското..

публикувано на 08.07.24 в 13:53
Ибрахим Карахасан-Чънар

Ибрахим Карахасан: Пеевски трябваше да плати борчовете на Доган и това е станало тези дни

В ДПС нещата се въртят върху триъгълника диалог-санкция-дерибеи . Това каза пред БНР историкът и журналист Ибрахим Карахасан-Чънар и уточни: "Диалога го няма, санкциите ги има, а Делян Пеевски говори за дерибеи". Хасан Адемов: Скърца механизмът за вземане на решения в ДПС Теодор Славев: В ДПС последната инстанция е Доган. Той винаги..

публикувано на 08.07.24 в 13:46

7 загинали при ракетната атака над Киев, 10 – в Кривой Рог

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви пред Ройтерс, че днешната руска ракетна атака през деня по украинската столица е била една от най-лошите за двете години пълномащабна  война. Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев По-рано президентът Зеленски съобщи, че са били изстреляни 40 ракети по 5 града в страната...

публикувано на 08.07.24 в 13:44
Атал се връща в премиерската резиденция, след като произнесе реч след втория тур на парламентарните избори.

Макрон не прие оставката на френския премиер Атал

Френският премиер Габриел Атал дойде в сградата на френското президентство, за да подаде оставка след парламентарните избори, на които политическият лагер на правителството загуби позицията си на най-голяма група в разделения парламент. Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело Левицата се очертава победител във Франция, но без..

публикувано на 08.07.24 в 13:43
Хасан Адемов

Хасан Адемов: Скърца механизмът за вземане на решения в ДПС

Случващото се в ДПС е криза в механизма за вземане на решенията , заяви в интервю за БНР Хасан Адемов - член на Централното оперативно бюро на Движенето. По думите му основен проблем е, че решенията не се вземат от колективните органи на партията : "Политиката е колективно занимание и индивидуалните решения винаги срещат някаква..

публикувано на 08.07.24 в 13:39