Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спирането на укрепване на свлачище заплашва да откъсне достъпа до златаришко село

село Калайджии свлачище

Несвършена навреме работа по укрепване на огромно свлачище заплашва да откъсне достъпа до половината къщи в село Калайджии в Златаришкия Балкан. За решаване на проблема държавата отпусна преди повече от година 320 хиляди лева. Обявена е обществена поръчка от Община Златарица, която с най-ниска цена през миналото лято печели строителна фирма от град Добрич.

Срокът по договора отдавна е минал, а свлачището се разраства и заплашва да „погълне“ няколко имота и да откъсне достъпа до други. Отпуснатите пари вече няма да стигнат за решаване на проблема, работи се некачествено, казва проектантът на укрепителните дейности. Общинската управа прави проверки и безпомощно вдига ръце.

Село Калайджии е най-нависоко в Златиришкия балкан, там пътят свършва и се разкрива приказна гледка, придружена от спокойствието и гостоприемството на стотината българи, турци и помаци. Днес местните хора са притеснени и изнервени, защото разрастващото се и неукрепено свлачище е придобило огромни размери и има сериозна заплаха да погълне имоти и да откъсне пътя до други.  

Свлачището вече е съборило електрически стълбове. Две седмици заради това без ток е бил имотът на 73-годишната Ремзие Чаушева и съпруга ѝ, нанесени са щети и по градината. 

Ремзие Чаушева

До свлачището живее и кметският наместник на Калайджии Бисер Чинов. В огромния трап е семейното ремарке, което паднало преди няколко дни, когато едната страна на улицата буквално увиснала във въздуха, защото под асфалта няма нищо. Свлачището ще откъсне селото, каза Чинов: 

„Това е единственият достъп до половината село. Ако се прекъсне тази улица няма от къде да минават нито коли, нито камиони, нито продукция, кара се мляко и други работи. Притеснението на хората е много голямо. Към 15-20 къщи, някои от тях са празни, но около 30 и няколко човека има. Ако се забавят, завалят ли скоро дъждове, възможно е пътят да се откъсне, защото няма от къде да влиза техниката после. Има опасност“. 

През 2018-а година проектантът и бивш кмет на Габрово инж. Богомил Белчев изработва проекта, с който Община Златарица получава от държавата 320 хиляди лева за укрепване на свлачището. То е второто в Калайджии. Трябва да се изградят две подпорни стени от 180 метра дължина от вътрешната и външната страна на свлачището и височина до близо 5 метра. Пари има, проект - също, но свлачището вместо вече да е укрепено, се разраства, коментира инж. Белчев: 

„За мен големият проблем е прекъсването на строителните работи. Досега обектът е спиран три пъти, а от предварително направени изкопи се получиха тези допълнителни свличания. По принцип, когато има такива обекти за изпълнение, винаги трябва да се търси подходящото сухо време и второ - да не се разкрива целият фронт на укрепващия участък, а само част от него, да се изпълнява укрепващо съоръжение и след това постъпателно да се продължава“.

Бисер Чинов, Денчо Тодоров, - Богомил  Белчев - от ляво на дясно

Нищо от казаното от проектанта не е изпълнено и свлачището в Калайджии се увеличава, което ще наложи проектът да се преработва, да се правят нови геоложки проучвания, а отпуснатите пари от държавата няма да стигнат, смята инж. Белчев.  

Как се стигна до тук - през лятото на миналата година Община Златарица обяви обществена поръчка чрез събиране на оферти по обява. Документи подават великотърновска, горнооряховска, свищовска и добричка фирми. Печели дружеството от Добрич, подало най-ниска цена от 286 526 лева с ДДС. Офертите на останалите три фирми са близки с цени от 314 хиляди до 319 хиляди лева. Няма обжалване и на 31 август 2020 година кметът на Златарица сключва договор с „Дайв Инженеринг“ ООД от Добрич. Фирмата е специализирана в изваждане на потънали плавателни съдове, подводно-техническа дейност и строителство на яхтени пристанища. В договора е записано, че срокът за укрепване на свлачището в Калайджии е 60 календарни дни от датата на разкриване на строителна площадка от Общината. Разрешението за строеж, издадено от главния архитект на Златарица, е още от началото на миналата година, преди обявяването на обществената поръчка, а строителната площадка е разкрита едва на 26 октомври 2020 година. Пропускат се два месеца със сухо време за работа. Заместник-кметът на Община Златарица Денчо Тодоров няма отговор на въпроса защо е допуснато това разтегляне във времето за разрешителните от Общината: 

„Това са технически въпроси  аз не мога да ви дам точно информация, но в крайна сметка такива са заложените условия по договора, а договорът е със срок на изпълнение 60 дни. Минаха, наистина. Отново се възобнови, отново се спря. В края на януари – началото на февруари месец тук имаше отново движение на земни маси, сме информирали по надлежния ред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Геозащита – Плевен“. 

Експерти са идвали, правили са нови геоложки проучвания, посочи Тодоров и призна, че с активизирането на свлачището парите, отпуснати от държавата, може и да не стигнат.  Възниква въпросът защо Община Златарица не притиска фирмата изпълнител да си свърши работата навреме и налагат ли се финансови санкции на дружеството за всеки ден просрочие от 0,5% до половината от цената по договора, както е записано в контракта: 

„Към момента финансиране на фирмата няма. Дейностите се извършват, но в крайна сметка всички действия по приемане, тогава ще има възможност за удържане на неустойка при неизпълнение. След като са налице условията за неустойка, нас ни обвързва законът“.

Фетие Мустафова и Нефизе Мехмедова

По думите на заместник-кмета на община Златарица, от 26 октомври миналата годна до вчера добричката фирма е работила на обекта не повече от 30 календарни дниПредставителят на фирмата изпълнител, посочен в договора, е Теодора Жекова. Тя не беше открита за коментар на телефона, посочен в договора. Бригадирът на обекта Димитър Желязков заяви: 

„Ние сме новите тука. Друга бригада е правила това. Ние сега чистим трети ден. Имаше 70-80 сантиметра вода и кал. От варненската фирма сме, шефът ще дойде. Името на фирмата го пише в документите, ние сме от скоро в нея. До две три седмици трябва да сме стигнали дотам, ще приключим“. 

Шефът на варненската фирма не се появява, но на обекта идва Кемал Тахиров, нает от добричката фирма, която има договор с община Златарица. Мъжът казва, че е работил на свлачището и не е получил парите си. 

Не може да се работи по този начин, категоричен е проектантът на обекта инж. Богомил Белчев, докато оглежда напълно ръждясалата арматура, която предстои да бъде вложена. 

Репортажа по темата можете да чуете в звуковия файл 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48