Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гневни заради убийството на млада жена, за което е обвинен полицай

Стотици демонстрират в Лондон за трета поредна нощ, полицията - по-въздържана

Цветя и послание след убийството на 33-годишната Сара Еверард - Лондон - 16 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За поредна вечер снощи стотици демонстрираха пред парламента и сградата на полицията в Лондон в знак на протест срещу убийството на млада жена и плановете на правителството да затегнат законодателството срещу уличните протести, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Участниците в акцията поискаха и оставката на шефа на полицията Кресида Дик заради действията на органите на реда по време на първия протест в събота, когато четири жени бяха задържани за нарушение на обществения ред и Covid мерките, а действията на полицаите бяха оправдани с нарушаване от страна на демонстрантите на правилото за спазване на социална дистанция.

В памет на убитата Сара Еверард лондончани полагат цветя.

За отвличането и убийството на 33-годишната Сара Еверард е обвинен служителят в лондонската полиция Уейн Къзинс. Вчера той застана за втори път пред съда, като адвокатът му не поиска пускане под гаранция. Очаква се същинският съдебен процес да започне през октомври.

Полицията стана обект на критики от всички политически сили заради действията на полицаите спрямо участниците в среднощното бдение в памет на Евърард в събота. Шефката на полицията Кресида Дик каза, че хората са нарушавали правилото за спазване на социална дистанция и няма намерение да подаде оставка.

Кметът на Лондон Садик Хан каза, че е изразил пред Дик своето недоволство по повод полицейщината в събота, когато четири жени бяха задържани за нарушение на обществения ред и правилата за Covid-19. Вътрешният министър Прити Пател окачестви гледката като "обезпокоителна".

Тази нощ полицаите бяха по-въздържани срещу демонстрантите пред сградата на парламента и т.нар. Нов Скотланд ярд, отбелязва Ройтерс. Пред парламента над 600 души викаха "Уволнение за Кресида Дик. Уволнение за Прити Пател". Хората пред полицейската централа скандираха "всички ченгета са копелета" и клатеха металните заграждения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

300 дка сухи треви и храсти и 20 дка гора са изпепелени от пожар в местността "Поления" на село Бръщен

300 дка сухи треви и храсти и 20 дка гора са изпепелени от пожар, възникнал на 12 август в местността "Поления" на село Бръщен, община Доспат. Пожарът се разразил следобед и до 19.00 часа е локализиран в близост до къщите на село Бръщен, като на място са останали дежурни екипи през нощта. Вчера по обяд се възпламеняват сухи треви в..

публикувано на 14.08.24 в 15:16
Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка. Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от ББР.

Какво се знае за акцията на Прокуратурата, Полицията и КПК в имоти и фирми на Румен Гайтански - Вълка

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка. Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие. По това време начело на банката е Стоян Мавродиев, затова и претърсвания има и..

публикувано на 14.08.24 в 15:13

Държавният резерв раздава по 45 л. на човек бутилирана питейна вода в горнооряховското село Стрелец

В село Стрелец, община Горна Оряховица, където е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието, започна раздаването по 45 литра на човек бутилирана питейна вода, която предостави Държавният резерв. Ползвателите на два язовира до Стрелец отказват да съдействат на местната власт и да изпуснат вода към третия язовир, към който е..

публикувано на 14.08.24 в 15:12

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област, докато още един район на Русия обяви извънредно положение. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че армията е напреднала с около два километра в руската Курска област. По-рано украински медии съобщиха, че силите на Киев са завладели и град Суджа, но руски командир..

публикувано на 14.08.24 в 14:47
Мария Павлова

Мария Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали остава правосъден министър

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова заяви, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Мария Павлова би приела да продължи да ръководи правосъдното министерство Тя подчерта, че е провела конструктивен разговор с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено и за това,..

публикувано на 14.08.24 в 14:34
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Вероятно ще предложат отново Илиана Иванова за еврокомисар

Вероятно ще бъде предложена отново настоящата ни еврокомисарка Илиана Иванова .  Това прогнозира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и коментира: "Няма да се справим до края на август с номинирането на две кандидатури за еврокомисар - на мъж и на жена. Времевият прозорец все повече се стеснява...

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Турция обмисля да взима пръстови отпечатъци от пристигащите в страната чужденци

Турските власти планират да взимат пръстови отпечатъци на чужденците, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред проправителствения вестник "Сабах", предаде БТА. "Работим по проект, който предвижда при влизане в Турция да се взимат пръстови отпечатъци, както е в САЩ и Великобритания", посочи..

публикувано на 14.08.24 в 14:25