Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенски ортопеди приложиха нов метод за лечение на тежка фрактурa

Доц. Йордан Андонов
Снимка: Ася Пенчева

За първи път в България русенски ортопеди приложиха нов метод за лечение на тежка фрактурa на коляното, който съкращава с месеци възстановителния процес за пациентите.

Новият метод за лечение на тежка фрактура в областта на коляното е приложена за първи път в русенската Клиниката по ортопедия и травматология от доц. Йордан Андонов. Пациентката е 53-годишна жена, която е счупила коляното си при падане по стъпала, но имала и остеопороза.

Предизвикателството за лекарите в този случай било, че раздробяването на костта е било силно изразено поради остеопорозата и то в трудната за достъп задна част на коляното. Това наложило не само да се намести фрактурата, но и да се извърши т. нар. "остеопластика", която представлява присаждане на кост на мястото на счупването и фиксиране на наместването с иновативен имплант, обясни доц. Андонов и допълни:

"Тоя метод позволява ранно раздвижване, не може да бъде сравнен с алтернативен, защото ако имаше по-лесен алтернативен, ние щяхме да го използваме, естествено. Целта е не самоцелно да си усложняваме оперативната дейност, а да постигнем достатъчна стабилност, за да може пациентът да се възползва от това".

Този метод на работа в ортопедията се прилага за първи път в страната, а пациентката вече е на домашно лечение в рехабилитационен процес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете да пренебрегнете факта, че Германия е най-важният поддръжник на Украйна наред с Обединеното..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия сектор. Вносители на законопроекта са Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Предложените..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на правителството подчерта, че операцията ще се извършва с особено внимание към предпазване на цивилното..

публикувано на 24.04.24 в 16:57

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи заместник-председателят на комисията Рамадан Аталай.  Депутатите приеха на второ четене и..

публикувано на 24.04.24 в 16:45
Асен Василев

Асен Василев: Марин и Стефан Димитрови не са посещавали МФ, докато бях министър

Обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние Марин и Стефан Димитрови не са посещавали Министерството на финансите, докато Асен Василев е бил министър.  Това обяви самият Василев пред ресорната временна анкетна комисия.  Съпредседателят на ПП-ДБ обясни, че твърденията за посещенията..

публикувано на 24.04.24 в 16:42

Слагат две камбани на храма в центъра на Бобов дол

Две 50-килограмови камбани се поставят на строящия се от 20 години храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Бобов дол, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова.   Храмът е благословен от тогавашния патриарх Максим, а за изграждането му е съдействал и покойният вече патриарх Неофит, който обещал на бобовдолци да го освети..

публикувано на 24.04.24 в 16:28
Любомир Николов, директор на СДВР.

СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в "Пирогов" с няколко часа закъснение

Журналистът Димитър Стоянов е отишъл да се освидетелства в болница "Пирогов" със закъснение от няколко часа. Това съобщи директорът на столичната полиция старши комисар Любомир Николов. Той уточни, че действията на МВР са по процедура и няма значение кой е човекът, срещу когото е подаден сигнал.  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на..

публикувано на 24.04.24 в 16:27