Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в кв. "Бояна" заради отдаването под наем на спортно игрище на открито

Снимка: Добромир Цветков

Жители на кв. "Бояна" в София излязоха на протест заради отдаването под наем на единственото спортно игрище на открито в района. Теренът е общинска собственост, а на мястото му се предвижда частен инвеститор да изгради спортен комплекс.

Наемът е за срок от 10 години, а жителите на Бояна се притесняват, че след построяването на комплекса няма да могат да спортуват свободно, тъй като ползването на игрището ще се заплаща. Протестиращите са недоволни, че намеренията на общината не са били съгласувани с живеещите в района и събират подписи в защита на терена:

"Вчера вечерта имахме около 1800. Имаме мобилни станции, които не сме ги събрали. В момента ги събираме и в тази връзка мога да кажа, че ще съберем над 2000 подписа"."

"Смятаме, че не е нормално отделни хора да заграбват общинската собственост, която е за всички"."

"Ще ви дам един пример в Австрия. Общински терен има във всеки квартал. По три като този тука, които са облагородени за хората - да ги ползват свободно".

По-рано днес инвеститорът, футболистът Даниел Боримиров увери, че жителите на квартала ще могат да ползват безплатно спортния комплекс: 

"С лична карта! Показва се адресът. Като си от "Бояна": "Ето, заповядайте, един час, ще влизате безплатно"".

Това обаче не удовлетвори протестиращите. За утре е насрочена среща в Столичната община, където всички страни ще търсят решение за казуса с футболното игрище в "Бояна".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев дава брифинг в сградата на посолството на България в Берн - 27 май 2024 г.

Държавният глава Румен Радев беше посрещнат в Лозана от президента на МОК

В рамките на визитата си в Швейцария президентът Румен Радев беше посрещнат в Лозана от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и от председателя на БОК Стефка Костадинова. Работно посещение на президента Румен Радев в Швейцария Заедно с водената от българския президент делегация те разгледаха Олимпийския музей в швейцарския..

публикувано на 27.05.24 в 20:53

Русия планира да изключи движението на талибаните от списъка на забранените организации

Русия планира да изключи движението на талибаните от списъка на забранените на територията на страната терористични организации.  Министърът на външните работи Сергей Лавров обясни това, като каза пред журналисти, че талибаните са реалната власт в Афганистан, а Афганистан не е безразличен на Русия.  Министерствата на външните работи и на правосъдието..

публикувано на 27.05.24 в 20:16
ген. Олександър Сирски

Според ген. Сирски скоро в Украйна ще бъдат изпратени френски военни инструктори

Скоро в Украйна ще бъдат изпратени френски военни инструктори, съобщи главнокомандващият украинската армия генерал Олександър Сирски. "Приветсвам инициативата на Франция да изпрати инструктори в Украйна, за да обучават украинските военни. Вече подписах документите, които ще позволят на първите френски инструктори да пристигнат скоро в нашите учебни..

публикувано на 27.05.24 в 20:00

От вътрешния пазар от началото на годината са набрани 700 млн. лв. нов дълг

300 милиона лева нов дълг бе набран чрез емисия от държавни ценни книжа, става ясно от съобщение на Министерството на финансите и от публикация за резултатите от аукциона на сайта на БНБ. Постигната е среднопретеглена доходност от 3,21 на сто. Държавата продаде ценни книжа за 300 млн. лева при среднопретеглена доходност 3,21% В средата на април..

публикувано на 27.05.24 в 19:52
Жозеп Борел

Борел: Не можем да позволим военната помощ на ЕС за Украйна да бъде държана като заложник

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел изрази надежда Унгария да свали ветото си помощта за Украйна на следващото заседание на постоянните представители на страните-членки. Борел каза това след Съвет  "Външни работи" в Брюксел, макар да не спомена името на страната членка. "Политическите лидери дадоха..

публикувано на 27.05.24 в 19:51

Санкции от ЕС за "Гласът на Европа"

Страните членки на ЕС санкционираха „Гласът на Европа“ и две свързани с нея лица заради пропаганда, насочена срещу гражданското общество в Съюза и съседните му страни. Тази пропаганда е довела до грубо изкривяване и манипулиране на факти с цел оправдаване и подкрепа на руската агресия срещу Украйна.  Единият санкциониран е Артьом Марчевски,..

публикувано на 27.05.24 в 19:45

МОН не обсъжда и не подготвя въвеждане на изпит в детските градини

Министерството на образованието не обсъжда и не подготвя въвеждане на изпит в детските градини. В момента в тях постиженията на децата се проследяват в началото и в края на учебната година, като за това се използва игрови модел. Това посочват от министерството по повод множество медийни публикации по темата. От просветното ведомство..

публикувано на 27.05.24 в 19:39