Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова будителска кампания с флаери тръгва по света на 24 май

Флаерите, наречени „Пещерски късмети“ са и виртуални, като иман и самозалепващ се QR код.
Снимка: „Възрожденско приключение“

По повод 24 май организаторите на първата в страната фейсбук игра „Възрожденско приключение“ от град Пещера организираха нова будителска кампания, която е изцяло доброволческа.

Произведения на български писатели и поети, преведени на три езика и отпечатани на флаери ще бъдат разпространени в Германия, Белгия и САЩ.

Флаерите, наречени „Пещерски късмети“, днес ще бъдат разпространени и в Израел, въпреки сложната обстановка там, каза Мария Джуркова , една от инициаторите на проекта.

„Там е и нашата представителка, която ще разпространява българското слово, преведено на три езика. Каза, че въпреки напрегнатата ситуация „Пещерските късмети“ ще ги има, дори и под обстрел, ще бъде почетен празникът за 24 май.

Успяхме да направим така, че нашите „Пещерски късмети“ да бъдат и виртуални със самозалепващ QR код, който след сканиране ще бъде наличен.

Разпространението започва в деня на българските букви - 24 май и ще продължи, докато има налични такива.

Тиражът на бройките е 155 хиляди, погрижили сме се и за българите в чужбина да получат своя литературен флаер на родния си език също“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Малинов не отговори какви суми за платени авансово за разширението на Чирен

ЕК не просто подкрепя диверсификацията и разширението на Чирен, а плаща за по-голямата част за Чирен. Проверката няма за цел да спре процеса и да го затрудни, а какво се случва и дали са спазени правилата. Това коментира в интервю пред БНР депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров за изслушването на енергийния министър Владимир Малинов за акцията..

публикувано на 14.08.24 в 13:59
Росен Карадимов

Министърът на иновациите би приел да остане на поста, но това "ще зависи от много фактори"

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов каза, че е провел разговори с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Той би приел да остане на поста, но това зависи ще зависи от много фактори, включително състава на новия кабинет. Карадимов коментира и акцията в имоти на бизнесмена Румен Гайтански...

публикувано на 14.08.24 в 13:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Прокурорската колегия на ВСС изпраща важни документи на комисията в НС за Нотариуса

Прокурорската колегия реши да изпрати всички документи, събрани за групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса, на временната парламентарна комисия, която трябва да изясни всички факти и обстоятелства около връзките с магистрати на Нотариуса и на другия сочен за съдебен лобист - бившия следовател Петьо Петров, известен като..

публикувано на 14.08.24 в 13:47
Николай Абрашев

Какви мерки се предприемат, за да се реши проблема с безводието в Плевен и областта?

В Плевенска област близо 20 селища са на воден режим. Без вода в определени часове е и Плевен. В тези горещи дни безводието е тема номер едно и за управниците в града.  Спешна среща заради безводието и въведения режим  свика  кметът на Плевен д-р Валентин Христов. Взети са няколко решения: -  ВиК   да поиска с писмо до МОСВ увеличаване..

публикувано на 14.08.24 в 13:40
Снимката е илюстративна

Технически проблеми със системата за извършване на ГТП

Системата за извършване на годишни технически прегледи не работи, показа репортерска проверка на "Хоризонт". В някои пунктове връзката е изчезнала сутринта. В други от сутринта системата е работила бавно и с прекъсвания. "В който и пункт да отидете в България, не работи. Ето, сега в момента тръгна, след малко, може би, ще спре пак, а може и да..

публикувано на 14.08.24 в 13:37
Владислав Панев

Владислав Панев: Очаквам обвинение, издирване и заповед за арест на Вълка и Мавродиев

Закъсняла е реакцията на правоохранителните органи, но по-добре късно, отколкото никога. Очевидно влизането в имоти на Румен Гайтански има връзка и с войната в ДПС. Той е от лобито на Доган. Пеевски има контрол върху службите и КПКОНПИ, хубаво е, че се развива по този начин, защото трябва да има справедливост в България. Това..

публикувано на 14.08.24 в 13:22

БСП зове Радев да не налага вето върху промените, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училище

От парламентарната група на БСП призоваха президента Румен Радев да не налага вето върху законодателните промени, с които се забранява пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация в училище.  БСП смята, че президентът не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование НПО-та искат вето на..

публикувано на 14.08.24 в 13:07