Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят - професия, мисия, кауза

Таня Величкова

"Учителят е вдъхновител. Ако той успее да събуди любопитството на децата, да ги вдъхнови да искат да учат още и още, значи е свършил работата си". Това каза пред БНР Таня Величкова, учител в столичното 75-о училище. Дълги години Таня беше журналист и водещ в програма "Хоризонт". 

По думите ѝ в образованието днес се залага много на развиването на ключови умения - критично мнение, откриване на информация, умение за работа в екип. 

"Ако научим децата да се ориентират в този свят, те ще бъдат способни да се справят с различните реалности... Дигиталното обучение разчупи класната стая. Трябва да се фокусираме върху това как да събудим желанието за развитие и да убедим децата, че ученето е навсякъде и във всяка ситуация... Хубаво е, ако стимулираме децата да обогатяват речника си. Да развиваме у тях усета от красивия изказ". 

Илия Михайлов, снимка: Личен архив
"От 22 години съм в образованието. За мен да си учител е професия, мисия, кауза, но и отговорност". Това сподели в предаването  "12+3" Илия Михайлов, преподавател по история в Пазарджик, който пише и книги

"Опитвам се да науча децата да бъдат добри хора... Надявам се уроците, които преживяваме заедно, да са интересни. Опитвам се да съм в крак с времето и се опитвам да ги накарам да осъзнаят необходимостта да бъдем партньори". 

Учител от Пазарджик дарява 4000 лева на пловдивска болница 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третия мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП, заместник-председател на НС, в интервю пред БНР. И смята, че ако..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша територия вече се включиха и два военни хеликоптера, които ще продължат да облитат и през днешния..

публикувано на 28.07.24 в 11:18
Александър Джартов

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю пред БНР. "Сработва, когато се дава нареждане по установения ред", обясни той и не приема..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет. Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за фойерверки и един в неизвестност след взривовете между с. Гара Елин Пелин и град Елин Пелин...

публикувано на 28.07.24 в 10:06

Българин е загинал в автомобилна катастрофа в Англия

Българско семейство отдаде почит на своя син, загинал при автомобилна катастрофа миналата неделя в Англия, съобщи Би Би Си. Бащата Борислав и майката Красимира споделят пред медията, че "да изгубиш детето си е едно от най-тежките изпитания в човешкия живот." При инцидента са загинали и двама румънски младежи, с които 18-годишният българин е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Близо 200 новоназначени директори на училища ще преминат практически обучения

Всички близо 200 новоназначени директори на училища в страната ще преминат практически обучения в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в град Банкя,  информират от Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БНР. Обученията стартираха миналия месец и ще продължат до 28 август като..

публикувано на 28.07.24 в 09:09

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за..

публикувано на 28.07.24 в 08:35