Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Лечева се отказва от участие в изборите на 11 юли

Весела Лечева
Снимка: БГНЕС

Световната шампионка по стрелба Весела Лечева се отказва от участие в изборите на 11 юли след днешното решение на Националния съвет на БСП. За вода на листата на Велико Търново беше утвърден младия юрист Явор Божанков, който не е член на партията.

Шест от десетте общински конференции на БСП в област Велико Търново издигнаха Весела Лечева за водач на листата, но за втори път тази година решението на низовите партийни организации не беше взето под внимание от ръководството на партията и водач отново е Явор Божанков.

"Оттеглянето ми от участие в изборите не е спонтанно решение“, заяви за БНР Весела Лечева, която е от отявлените критици на Корнелия Нинова:

"БСП, повтаряйки грешките, резултатът може да не е очаквания. Ще направя крачка в страни и на тези избори няма да участвам, разбира се, за да не преча на желанията и вижданията на председателя на партията".

На вота на 4-ти април Лечева получи с 583 преференции повече от водача Божанков. Весела Лечева заяви, че няма да напуска БСП.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високи остават цените на агнешкото и на бензина в Гърция

До 19 евро за килограм достигна цената на агнешкото месо в специализираните магазини. От Асоциацията на потребителите съобщават, че тази година хранителните стоки за великденската трапеза са с 20% по-скъпи. Гърците търсят по-евтини стоки, за да покрият разходите си. Хиляди гърци, които живеят в северната част на страната пътуват до..

публикувано на 02.05.24 в 11:12
Валентина Васильонова

Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина . Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.  "Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и..

публикувано на 02.05.24 в 10:31

Деца от 5 страни ще има на фестивала "Великденско яйце" в Босилеград

За 31-и път в Босилеград от днес до 7 май ще върви фестивалът "Великденско яйце" с участието на деца от Бесарабия с български произход, от Украйна и Молдова, Република Северна Македония, Сърбия, както и от различни градове от България.  Преди пандемията организаторът - сдружение "Глас" в Босилеград - кандидатства рекорд на Гинес по брой на..

публикувано на 02.05.24 в 10:28

Местни избори на много места в Англия и Уелс

Днес на много места в Англия и Уелс се провеждат местни избори. Милиони избиратели в Англия и Уелс избират 107 местни власти в Англия и 11 кметове, сред които и на Лондон. На частични избори ще бъде избран нов депутат от Блекпул Юг след оставката на бившия консерватор Скот Бентън. Гласоподавателите в Англия и Уелс освен това ще изберат 37..

публикувано на 02.05.24 в 10:08

Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните медицински храни

На 30 април на сайта на НЗОК се появиха указания за отпускане на специалните медицински храни. Те обаче не удовлетворяват хората, които са влезли в тази битка .  Пред БНР д-р Антоанета Тончева - генетик, член на Сдружение "Общност Мостове", коментира как се е стигнало до сегашната ситуация: "Една от горещите теми, по които работи сдружението..

публикувано на 02.05.24 в 09:46

Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график

Силно е движението по гръцките пристанища. Пътува се само с предварителна резервация. Някои компании отказват да превозват електроавтомобили с кораби. Стачката приключи тази сутрин и фериботите отново се движат по разписание, съобщават транспортните агенции. Поради силния трафик на туристи към островите по основните направления от..

публикувано на 02.05.24 в 09:44
Посетители наблюдаваj детектора ATLAS по време на Дните на отворените врати на ЦЕРН, Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN), близо до Женева, Швейцария, архив, септември 2019 г.

Още по-мощен ускорител на частици се очаква в ЦЕРН преди края на този век

Вече четвърт век и български учени участват в разкриването на тайните на Вселената. За това в ЦЕРН помагат български детектори , които регистрират причинените от учените сблъсъци в големия ускорител на частици. Бъдещето обаче е на новите изследвания, за които ЦЕРН вече има планове с новия ускорител. Неговото строителство трябва да започне до..

публикувано на 02.05.24 в 09:25