Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпват токът - средно с 4,4%, парното и топлата вода - между 4 и 23%

| обновено на 01.07.21 в 17:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парното и топлата вода поскъпват между 4 и 23 процента за различните топлофикации, за София скокът е с 20 на сто. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишението на цените на тока за бита е средно с 4,4 на сто.

От днес топлоенергията поскъпва 16 на сто средно за страната. Най-голям е скокът във Велико Търново, където парното и топлата вода ще струват с 23% повече. 21 на сто е увеличението в Бургас и Враца, а с една  пета повече ще плащат потребителите в София и Плевен.

Цените на топлоенергията във Варна и Разград растат със 17 - 18 процента, увеличението за Перник е с 15 на сто, за Пловдив – с 13%, в Русе - с 11 на сто и в Габрово - с 9%.

Най-малко е повишението на цените на топлоенергията в Сливен - под 4 на сто.

Цените на топлоенергията се определят на едногодишен период, както и тези на тока за бита.

При електроенергията най-голямо поскъпване има за потребителите на ЧЕЗ - с близо 6 на сто, а за абонатите на другите две енергодружества - EVN и „Енерго-про“ повишението на цените на тока ще е малко под 4%.

През юли газът ще се продава с 10 на сто по-скъпо.


Още миналата седмица председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов предупреди, че предстои значително поскъпване на парното и топлата вода от юли. Той обясни, че цените на топлоенергията зависят от тези на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70 на сто на европейските борси, на петрола, който е скочил с 50  процента на световните пазари и на въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено:

„Предстои приемането на решения, които предвиждат сериозно увеличение на цените, което в никакъв случай КЕВР не желае, но ние сме принудени по причина, че ценообразуващите елементи сме длъжни да ги отразим“.

Причините за поскъпването на топлоенергията обясни пред БНР председатeлят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев:

"Доста дълга верига. Може да се започне дори от цените на петрола, които се повишават. Оттам се повишава цената на природния газ. Освен това се повишава търсенето на природен газ, без да се предлагат нови количества, което допълнително увеличава неговата цена, и оттам нататък вече продуктът на топлофикациите, основните разходи за производство на който са разходите за гориво, дават отражение в цени. Отделно от това същия тренд следват и цените на въглеродните емисии, които всички енергийни дружества са задължени да купуват, и това е резултатът на практика".

В решението на регулатора може да се види, че поскъпването при газовите централи е по-голямо отколкото при тези, които работят на въглища:

"Тъй като там и двете цени - и на газа, и на въглеродните емисии, имат влияние, докато при въглищните там е само влиянието на въглеродните емисии. За това се получават тези разлики в процентите увеличение", каза Кремен Георгиев.

Цените на топлоенергията се определят за едногодишен период и до следващия юли могат да бъдат променяни само още веднъж и то не по-рано от половин година.

За година напред се постановяват и цените на тока за бита. За разлика от тези две цени, цените на газа се определят всеки месец. 


Още преди новите цени на тока и парното да станат ясни пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране протестираха недоволни граждани:

„Смятам, че в момента се извършва най-голямата несправедливост и най-голямото ограбване на българския народ. Поскъпва токът и газта. До какво ще доведе това? Съсипване на българската икономика, вдигане на всички цени, не само на електропреносните мрежи, не само енергоснабдителите, но паралелно с това и на хранителните стоки, цялата социална тъкан на България ще бъде разбита“;

„Тук съм да подкрепя гражданския протест“;


„Гласят поредно увеличение на цените на топлоенергия, на ток, на газ, което е недопустимо и няма никакво основание“, казаха протестиращи пред репортер на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични . Но ако сега всички хукнат да търсят..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02