Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязаха 120 години от рождението на Илия Бешков в родния му Долни Дъбник

Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен
Снимка: фейсбук-Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен

Продължават проявите, посветени на 120 години от рождението на Илия Бешков. Определян като един от най-забележителните български творци от първата половина на 20 век. Работи основно в областта на визуалните изкуства - живопис и графика, но също и като писател и педагог. В родния му Долни Дъбник звуча бешковото слово, на фона на изложба от негови графики, подредена пред читалището, което носи името на прочутия им съгражданин.

Изяществото на Бешковото слово, неговите впечатлителни карикатури събрани в една вечер като кулминация на честванията за 120 години от рождението на Илия Бешков в родния му Долни Дъбник. Прозвучаха бешковите мисли в изпълнение на актьора Сергей Константинов от Драматично-кукления театър "Иван Радоев" и Лена Богданова, секретар на читалището, което носи името на Илия Бешков. Дъбничани и гости на града се насладиха на малка част от гениалното творчество, на неговите карикатури с финото присъствие на цигулката на концертмайстора на Плевенската филхармония Чавдар Вълков:

"Много е писано, казано и разказно за големия Илия Бешков, но онова, което не избледнява в паметта е неговото писано слово и преди всичко и над всичко неговото творчество на художник", каза Сергей Константинов.

"Всеки от нас през целия си живот носи по един Бешков герой в съзнанието си,  за което му благодарим. Илия Бешков може да е български и световен творец, но той завинаги си остава дъбничанина Бешков".

Духът на Бешков и днес кара хората да се замислят и връщат години назад.

"Житейският му път тръгва от дъбнишкия чернозем, с което ние много сме горди и той през целия си живот не се е отказвал от неговия селски произход", допълни Вили Петрова, читалищен деец.

"Това име е неразривно свързано с нашия град и смятам, че отношението на дъбничани се е запазило във времето вече 120 години и съм сигурен и че в бъдеще така ще продължи. В Долни Дъбник има много силен дух. Този дух го е имало в миналото, има го и днес. Може би на този дух се дължи таланта на Бешков, на този дух, който витае тук. Самите хора са много будни и са много чувствителни към обществения живот", допълни Венцислав Върбанов, бивш кмет на Долни Дъбник и бивш министър на земеделието.

Настоящият кмет Иван Димитров коментира:

"Трябва да се предава, да се говори. Аз се радвам, че не само в Долни Дъбник, и в община Плевен, празнува се в цяла България той е голям творец".

Внучката на Илия Бешков - Илияна Бешкова каза:

"Естествено, че са радвам, че той е мой дядо, но тежестта си е тежест".

Издадена е неговата тетрадка с мисли и записки.

"Настръхва човек от тази черна тетрадка, но той е живял ужасно тежък живот с цялата си фина чувствителност. Юбилейните от тази година са албум с издавани и неиздавани карикатури. Казва се "Не се наказва вината, а куражът" - мисъл на Бешков".

Предстои да бъде издадена автобиография на Илия Бешков от автора Иво Милев. В началото на есента в Плевен подготвят голяма изложба от негови творби, които се съхраняват във Фонда на художествена галерия "Илия Бешков".

Илия Бешков Дунов (1901 – 1958) е един от най-забележителните български творци от първата половина на 20 век. Работи основно в областта на визуалните изкуства – живопис и графика, но също и като писател и педагог. Известни негови работи са карикатури и илюстрации, осмиващи зараждащия се в началото на века тоталитарен режим в България.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29