Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талибаните: Войната в Афганистан приключи

| обновено на 16.08.21 в 05:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Афганистан приключи и формата на управление в страната скоро ще бъде ясна. Това обяви говорителят на политическото бюро на талибаните Мохамад Наийм в интервю за "Ал Джазира". Уверяваме всички, че ще осигурим безопасност за гражданите и дипломатическите мисии и сме готови за диалог с всички афганистански фигури и международната общност, подчерта представителят на талибаните, цитиран от Ройтерс и Франс прес. 

След като напусна Афганистан президентът Ашраф Гани също призна, че талибаните са спечелили. Така, близо 20 години след свалянето им от власт от водената от Съединените щати международна коалиция, талибанските войски отново влязоха в Кабул и се очаква да обявят Ислямско емирство в Афганистан.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова талибанските бойци и всички страни в конфликта да проявят максимална сдържаност, за да бъдат запазени човешки животи. Редица западни държави евакуират дипломатите от посолствата си в афганистанската столица. 

Съединените щати са свалили частично знамето на посолството си в Кабул и са преместили почти всички служители от дипломатическата мисия на летището. Това съобщиха от Пентагона и Държавния департамент. Американските военни части са поели контрола върху летището, за да позволят безопасното отпътуване от Афганистан на американския персонал, както и на служителите на техните съюзници, чрез граждански и военни полети, допълват властите във Вашингтон. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентите на Турция и Пакистан и съпругите им в Истанбул.

Турция и Пакистан ще си сътрудничат срещу „вълна от афганистанци“

Турция и Пакистан ще си сътрудничат за стабилизиране на Афганистан и предотвратяване на нова мигрантска криза. За това се разбраха президентите на двете страни след среща в Истанбул. Президентът на Пакистан Ариф Алви посети днес в мегаполиса на..

публикувано на 15.08.21 в 22:21
Жители на Кабул бързат към домовете си, след като талибаните влязоха в столицата на Афганистан.

Косово и Албания готови да приемат временно бежанци от Афганистан

Косово ще даде временен подслон на кандидати за убежище от Афганистан, обяви президентът Вьоса Османи тази вечер след едномесечни преговори със Съединените щати. Албания е готова да приеме стотици политически бежанци от Афганистан, съобщи по-рано..

публикувано на 15.08.21 в 22:15
Президентът на Афганистан Ашраф Гани

Президентът на Афганистан напуснал страната, за да предотврати кръвопролитие

Афганистанският президент Ашраф Гани потвърди, че е напуснал страната си малко след като талибаните се появиха в покрайнините на Кабул. „Талибаните дадоха ясно да се разбере, че са готови да извършат кърваво нападение над Кабул и неговите жители,..

публикувано на 15.08.21 в 22:04
Военнотранспортен самолет на канадските ВВС лети над Кабул, 15 август 2021 г.

Започна масова евакуация на дипломати от Афганистан

Масова евакуация на дипломатически персонал и афганистански сътрудници от Афганистан започна едновременно с навлизането на талибаните в покрайнините на Кабул. Първият от двата самолета с близо 500 пътници кацна в пакистанската столица Исламабад в..

публикувано на 15.08.21 в 19:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Техническа повреда е причината за отмяната на полета на "Райънеър" от София за Мадрид

Снощният полет от София за Мадрид на "Райънеър" е бил отменен заради техническа повреда, обясниха за "Хоризонт" от "Суиспорт" - наземният оператор на летище София, който работи с авиокомпанията.  Оттам допълват още, че пътниците са били официално..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Асен Василев

Асен Василев има силни съмнения за третия мандат

“Това, което трябва да се отчете, е, че видяхме за първи път разцепление в групата на ДПС, които не гласуваха единодушно за първия мандат”. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев след неприетия кабинет с първия мандат. Народното..

публикувано на 03.07.24 в 16:56
Делян Пеевски в НС - 3 юли 2024г.

Пеевски: Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати ДПС. И те ще бъдат депутати

Вървим към избори, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски веднага след гласуването за правителство: "България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство... Вторият мандат не може да се случи, вече е ясен, третият - както..

публикувано на 03.07.24 в 16:55
Изявление на служебния премиер Димитър Главчев след гласуването на проектокабинета

Главчев: Мога отново да съм служебен премиер, ако няма кой друг

Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам, каза служебният премиер Димитър Главчев, след гласуването в парламента, при което беше отхвърлена номинацията на Росен Желязков за министър-председател. Народното събрание не..

публикувано на 03.07.24 в 16:43

Татяна Буруджиева: Отиваме на избори и ще се засили натискът Радев да създаде политически проект

Правителство с втори мандат изглежда много нереалистично заради това разцепване на ДПС. Най-вероятно отиваме пак на избори. Това прогнозира пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева и коментира: " За да се изпълни..

публикувано на 03.07.24 в 16:34

Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС -..

публикувано на 03.07.24 в 16:24
Красимира Катинчарова прави изказване в НС -  3 юли 2024 г.

Красимира Катинчарова към партиите: Не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте

По време на дебатите за гласуване на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, депутатът от "Величие" Красимира Катинчарова се обърна към всички политически сили, участвали във властта: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от..

публикувано на 03.07.24 в 16:14