Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джъстин Трюдо свика предсрочни избори в Канада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо свика предсрочни парламентарни избори, докато страната навлиза в четвърта вълна на пандемията на коронавирус, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Решението на Трюдо идва на фона на проучвания на общественото мнение, които сочат, че неговото либерално правителство на малцинството може да спечели мнозинство на вота. 

49-годишният Трюдо заяви, че канадците трябва да изберат как ще бъде приключена борбата срещу Ковид-19.

Избирателите ще гласуват на 20 септември, т.е. около две години преди изтичането на настоящия мандат на правителството. На предишните избори през октомври 2019 г. канадците не дадоха мнозинство на либералите на Трюдо и те трябваше да разчитат на подкрепа от опозиционни партии, за да приемат предлаганото от тях законодателство. Премиерът разчита, че високите нива на имунизация и икономическия растеж след пандемията ще му помогнат да укрепи позициите си начело на страната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Канада задължава държавните служители да се ваксинират срещу Covid-19

Канадското правителство обяви в петък, че ще изиска всички федерални служители и повече от пасажерите в жп, въздушен и морски транспорт да се ваксинират срещу Covid-19 на фона на ръст на новозаразените заради Делта варианта, предаде АФП. „Знаем,..

публикувано на 14.08.21 в 08:57

САЩ и Канада - най-засегнати от Делта варианта на Covid

Съединените щати и Канада са към момента най-засегнати от Делта варианта на коронавируса, показва статистиката на агенция Франс прес. Там тази седмица случаите на заразяване са се увеличили средно с 44 процента на ден - до близо 100 000 за..

публикувано на 07.08.21 в 18:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта..

публикувано на 30.07.24 в 10:07
Кораби на руския Тихоокеански флот ще участват в маневрите.

Русия започва мащабно военноморско учение

Руските военноморски сили започнаха планирано учение с участието на по-голямата част от плавателните си съдове и личния си състав, или 300 кораба и 20 000 матроси, съобщиха руските агенции, като се позоваха на Министерството на отбраната в Москва,..

публикувано на 30.07.24 в 09:53
Снимката е илюстративна.

Продължава битката с пожара на гръцкия о-в Евбея

Продължава битката на гръцките пожарникари с огъня на остров Евбея. Пожарът е на няколко места. През нощта евакуираха жители и туристи. Няколко километра е огненият фронт на пожара на остров Евбея. Министърът на климатичните кризи Василис..

публикувано на 30.07.24 в 09:44
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова за националната детска болница: Нов модел на грижа, не строеж на нова сграда

На работна среща в Министерството на здравеопазването ще бъде обсъден доклад за структурата на бъдещата национална детска болница. Докладът е изготвен от експерти на Европейската инвестиционна банка и е изпратен до министерството за становище, като..

публикувано на 30.07.24 в 09:36

Хиляди на протест срещу откриването на мина за литий в Сърбия

Многохиляден протестен митинг се е провел вчера в град Шабац, западната част на Сърбия, срещу плановете на властите в близост да бъде открит най-големият в Европа рудник за литий, предаде Ройтерс. Местните граждани и природозащитници се..

публикувано на 30.07.24 в 09:33
Йордан Чорбаджийски

Лозари и винопроизводители излизат на протест, ще блокират пътища

Лозари и винопроизводители излизат на протест утре - 31.07. Те ще затварят ключов пътен участък в Бургаска област. Недоволството им е породено от наредбата, която се отнася до движението на стоки с висок фискален риск. "Наредбата изисква да..

публикувано на 30.07.24 в 09:30

Пеевски отново контролира сайта на ДПС

Председателят на ДПС Делян Пеевски отново е придобил контрол над официалния сайт на партията. Обръщението на Доган е свалено и са публикувани новини, единствено свързани с Пеевски. Пеевски стартира нов сайт на ДПС Доскоро сайтът беше под..

публикувано на 30.07.24 в 09:27