Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири ямболски села се оплакват от чести прекъсвания на тока

Снимка: БГНЕС

За чести прекъсвания на електрозахранването и повредени електроуреди сигнализираха кметовете на четири ямболски села. Жителите са готови и на гражданско неподчинение, ако от електроразпределителното дружество EVN не вземат мерки за решаването на проблема.

Сигнал до кмета на община Тунджа, областният управител и изпълнителния директор на Електроразпределение Юг внесоха кметовете на селата Дражево, Безмер, Кабиле и Хаджи Димитрово.

Повече от 20 дни  продължават токовите удари по всяко време на денонощието. Засегнати са над 3000 души, се посочва в сигнала.

Росен Русев кмет на село Безмер:  

"В Безмер хората пред мен споделят намеренията си: Готови сме да протестираме, готови сме да правим, каквото е нужно за да се оправят нещата". 

Проблемът със спирането на тока е от години, решава се временно, посочва и кметът на Дражево Дяко Дяков. 

„Просто нещата са нетърпими, в петък получих над 30 обаждания по телефона. даже докато подготвяхме този сигнал имаше токов удар и компютърът изключи за 20 минути“. 

Обяснението, което са получили от EVN е, че струпването на птици по жиците води до честите спирания и са обещали да подменят част от съоръженията, но до момента това не се е случило.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Литва потвърди, че първата партида Ф-16 е доставена на Украйна

Външният министър на Литва потвърди, че първата партида от дългоочакваните изтребители Ф-16 е пристигнала в Украйна. Изтребителите са производство на компанията "Локхийд Мартин", имат дълго 20 мм-ово оръдие и могат да пренасят бомби и ракети. Според изданието "Телеграф" Ф-16 вече са извършили първите си бойни полети в Украйна. "Украйна няма..

публикувано на 01.08.24 в 07:56

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец, от днес равнището му е 3,53 на сто при 3,63 през юли.  Изчислението е на Българската народна банка. Показателят е технически, но отразява тенденция. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

публикувано на 01.08.24 в 07:54

КЕВР повишава цената на природния газ

От днес е в сила новата, по-висока цена на природния газ за месеца. Очаква се поскъпването да е с около 6 процента до малко над 61 лева за мегаватчас без такси и налози. Окончателната цена ще бъде определена по-късно през деня от Комисията за енергийно и водно регулиране.

публикувано на 01.08.24 в 07:46

Бюджетната комисия в НС разглежда на второ четене Закона за еврото

Законът за въвеждане на еврото ще бъде разгледан на второ четене от ресорната бюджетна комисия. С текстовете се урежда начинът, по който страната ни ще премине през замяната на лева с единната европейска валута – при фиксирания курс от Валутния борд - 1.95583 лева за едно евро. Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?..

публикувано на 01.08.24 в 07:46
Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Павела Митова (отляно надясно) от ИТН.

ИТН разговарят с БСП за кабинет с третия мандат

Представителите на "Има такъв народ" ще се срещнат с "БСП за България", за да разговарят за подкрепа за правителство с третия  мандат. Срещата е насрочена за 14:15 часа. Във вторник представителите на партията разговаряха с депутати от разпадналата се парламентарна група на "Величие". Депутатите, напуснали групата, бяха представени единствено..

публикувано на 01.08.24 в 07:45
пожар край село Царацово

Гл. комисар Димитър Бришимов: Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен

Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен. Това съобщи пред БНР г.л.инспектор Димитър Бришимов, Пожарна служба – Пловдив. Вчера - 31.07, там се запали предприятие за отпадъци. Административната сграда не е пострадала. Все още се носи дим от производствената. Огнеборците са били на място през цялата нощ. Изгоря предприятие за..

публикувано на 01.08.24 в 07:37

Пожарът в Малешевската планина продължава да гори, в гасенето му се включват два шведски самолета

Все още гори пожарът в Малешевската планина над село Микрево, община Струмяни.  В гасенето на този пожар и на огъня в планината Славянка на българо-гръцката граница ще се включат два шведски самолета, съобщи вчера директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. Към  момента  няма..

публикувано на 01.08.24 в 07:35