Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът подписа указите за разпускането на 46-ото НС и изборите на 14 ноември

Ива Митева уведоми депутатите за указа за разпускане на 46-ото НС от 16 септември

| обновено на 15.09.21 в 14:40
Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на 46-ото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

Официалната церемония, на която президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство ще се проведе в 09.00 часа на 16 септември, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По-рано председателят на парламента Ива Митева уведоми депутатите, че вчера - на 14 септември, е постъпил президентският указ за разпускане 46-ия парламент.
Ива Митева/ Снимка: БГНЕС
Днес депутатите проведоха последното си заседание, Народното събрание се разпуска утре - 16 септември.

След като на 7 септември БСП върна третия неуспешен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, Румен Радев заяви, че скоро ще разпусне парламента, но поясни, че ще изчака актуализацията на бюджета да бъде приета, което стана в края на миналата седмица.

Така на 13 септември президентът обяви, че ще разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември. От същата дата той ще назначи и ново служебно правителство. Подробности около състава засега няма.

Президентът все още не е коментирал дали премиерът и министрите от сегашното служебно правителство ще останат на позициите си.

Днес служебният премиер Стефан Янев посочи, че очаква да запази поста си. 

Държавният глава  насрочи третите за тази година парламентарни избори за 14 ноември заедно с вота за президент.

Избраната дата за провеждане на парламентарния вот - 14 ноември, при разпускане на парламента на 16 септември породи коментари, че не е в изпълнение на срока от 60 дни, заложен като необходим за подготовка на вота и отразен хронограмата, която трябва да приеме ЦИК за провеждането му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52