Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2 дни откриват Covid зони в Кюстендил и Дупница

Снимка: БГНЕС

Covid зони ще бъдат открити до два дни в Кюстендил и в Дупница, каза за Националното радио директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Сашо Котев.

Те ще се ползват от хора  с доказан Covid-19, като зоната в Дупница ще е за 6 общини - Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново.

Зоната в Кюстендил ще е в районната болница „Д-р Никола Василев“, а тази в Дупница в МБАЛ „Св. Иван Рилски-2003“.

Договорите с тях ще бъдат подписани най-късно утре, каза директорът на д-р Сашо Котев:

„Центрове, в които амбулаторно се лекуват доказано заразени болни. В Covid зоната доказано болен ще отиде да си получи безплатна рецепта електронна, за да се лекува вкъщи, ще му дадат пулс-оксиметър, за да си мери кислородната наситеност, ако падне под 93 съответно веднага да постъпи в болница, ще бъде под наблюдение, ще му бъдат направени два прегледа“.

Регистрираните положителни случаи на територията на област Кюстендил от началото на пандемията досега са  вече близо 10 000. Излекуваните са около 9 хиляди лица, починалите - 501. На домашно лечение към днешна дата са 367 души, а под карантина - 603, сочи информация на областния оперативен щаб.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Йотова

Йотова за казуса с дипломатическия ни представител в Киев: Грубо нарушение на духа на Конституцията

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда третият мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание да бъде успешен. Сигурно съм последният оптимист, че ще има правителство с третия мандат, каза тя: "Надявам се така, както Конституцията е предвидила – дълъг период от време по решение на партията или..

публикувано на 23.07.24 в 10:37
Димитър Главчев

Главчев: Пожарът около село Воден е локализиран

Към момента обстановката е спокойна, най-големият пожар около село Воден е локализиран, заяви служебният премиер Димитър Главчев, който отговаря на въпроси от медии и граждани в директно излъчване на страницата на правителството във Фейсбук. По думите му, предстои до края на деня да бъдат преместени силите, които се намират в пострадалия..

публикувано на 23.07.24 в 10:32
Британският министър на отбраната Джон Хийли.

Британският министър на отбраната: Състоянието на въоръжените ни сили е много по-лошо, отколкото си мислехме

Състоянието на въоръжените сили на Обединеното кралство, поради десетилетия съкращения, е "много по-лошо, отколкото си мислехме“, заяви британският министърът на отбраната Джон Хийли, съобщи БТА като се позова на "Скай нюз". Той каза това на фона на предупреждението на бившият командващ украинската армия, че Великобритания и други демокрации..

публикувано на 23.07.24 в 10:08
Мария Спирова

Мария Спирова: Цинизмът "всички са маскари" е структуроопределящ на изборите у нас

България от много време е класическа част от европейските тенденции по отношение на случващото се не само в политиката, но сред електората. Това каза в интервю за БНР журналистът Мария Спирова, която живее във Великобритания. Според нея е видимо " безкрайно промененото поведение и нагласи на електората и неговото раздробяване "...

публикувано на 23.07.24 в 09:57

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН. Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът..

публикувано на 23.07.24 в 09:57
Владимир Малинов в НС, архив.

Министърът на енергетиката e в Букурещ за дискусии на стратегии за реализация на споделените енергийни цели

Министърът на енергетиката Владимир Малинов участва в петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата.  Форумът е днес и утре в Букурещ. В румънската столица партньорите от европейските страни и САЩ ще дискутират стратегии за реализация на споделените енергийни цели, подкрепа..

публикувано на 23.07.24 в 09:56
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Социалните медии са медии и те имат огромно влияние върху нашия избор

Има едни участници в изборите, които участват само заради медийните пакети, видно от много слабите им резултати.  Това заяви пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК. По думите му достъпът до обществените медии на всички участници в изборите дава възможност на някои хора да разпространяват абсурдни новини.   "В своята..

публикувано на 23.07.24 в 09:48