Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 г. от смъртта на Иван Вазов

| обновено на 22.09.21 в 15:43
Иван Вазов
Снимка: ДА „Архиви“

100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов се навършват днес. В Народния театър ще бъде връчена втората годишна награда за духовен принос на името на писателя, а преди обяд  се състоя поклонение на гроба на твореца в градинката зад църквата „Св. София“. Беше отслужена панихида.

Признателна България сведе глава пред делото на Иван Вазов

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет.

В градинката зад църквата „Св. София“ се събраха десетки граждани, представители на държавни институции, дейци на науката и културата, както и родственици на Иван Вазов.

Вазови стихове изпълни актьорът Георги Златарев.

Снимка: БГНЕС

„Вазов е България и всичко българско, което ние сме съхранили от векове. Когато чета Вазов, аз се връщам 100-150 години назад и се чувствам негов съвременник. Моята българска кръв се връща още преди Освобождението, както и в следосвобожденска България. Той е автор и на Възраждането, и на модерната българска литература. Няма друг български писател, който приживе да е обявен официално за Народен поет“, отбеляза пред присъстващите Атанас Капралов, директор на литературния музей.

Поклонението в памет на Иван Вазов, 22 септември 2021 г., на гроба на твореца в София/Снимка: БГНЕС

„Вазов е слят с българското, неговото сърце е слято със сърцето на България. Смятам, че докато има България, той ще бъде жив. Той е необходим днес и утре. Ние сме малка страна и трябва да пази своята идентичност“, допълни Капралов.

Съхранява ли българският народ заветите на Вазов

"Българският народ го съхранява такъв, какъвто е, сигурен съм в това, защото имаше опити да бъде превеждан той, да бъде изкривяван неговия образ. Вазов и приживе е имал врагове. Има хора, които и днес се опитват да принизяват неговото творческо дело, но в крайна сметка срещат дружния отпор и на интелигенцията, и въобще на всички онези, които обичаме неговото творчество и знаем, че то е изключително ценно, защото Вазов е базов писател. За него България е над всичко", коментира още директорът на Националния литературен музей.

Думи на почит за Патриарха на българската литература произнесе и съвременната българска писателка Здравка Евтимова. „Горещо Благодаря! Всеки в своето сърце издава указ, не само за това, че Иван Вазов е народен поет, Иван Вазов е България. Всички хора на духа, всеки българин, независимо къде го среща слънцето, винаги носи в сърцето си „Аз съм българче“, посочи тя.

Анна Николова, внучка на най-малкия брат на Вазов - Борис Вазов, заяви:

"Съхраняването на Вазов мисля, че е именно в едно спокойно и с доверие приближаване към това, което той е написал, защото кризата за мен - вътре в българина, е липсата на доверие, тоест на вяра, надежда и любов".

По повод 100-годишнината от смъртта на поета в къща музей „Иван Вазов“ – София е подредена временна специална изложба, която вече предизвика силен интерес у посетителите.  

Сред поредицата от инициативи, свързани с годишнината от смъртта на Вазов, ще бъде официалното връчване на годишната награда на името на писателя, учредена от Народния театър и фондация „Основа-та“. Водещ на церемонията, която започва вечер от 20 часа, ще е актьорът Дарин Ангелов.

След това зрителите ще видят откъс от премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „Народът на Вазов“ от Александър Секулов с участието на Владимир Пенев, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Жорета Николова, Биляна Петринска, Параскева Джукелова.

В ролята на Вазов влиза Юлиан Вергов.

Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голямата сцена. А тази вечер в рамките на церемонията по връчването на годишната награда ще има и концерт със специално участие на Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев - цигулка.

Още за церемонията в Народния театър тази вечер и за отбелязването на 100 години от смъртта на писателя - в интервюто с директора на театъра Мариус Донкин в предаването „Преди всички“.

Ива Антонова

А жив ли е още стремежът за независимост в наследниците на Дядо Йоцо. Какво разказват хората от селото Очин дол:

Архив БНР


МОИТЕ ПЕСНИ

И аз на своя ред ще си замина,

трева и мен ще расне над прахът.

Един ще жали, друг ще ме проклина,

но мойте песни все ще се четат.

И много имена и лесна слава

годините без жал ще изметат

ил ще покрие плесен на забрава,

но мойте песни все ще се четат.

В тях зов се чуй за правда, за свобода,

любов и благи чувства ги красят

и светлий лик на нашата природа,

та мойте песни все ще се четат.

В тях вее на Балкана лъхът здрави

и тайните хармоний му звучат,

и гръмът на народните ни слави,

та мойте песни все ще се четат.

Във тях душата ми изля се цяла

с най-скъпите си бисери, цветя,

в тях всичко светло, ценно си е дала,

във тях живей, звънти и тръпне тя.

Не ме смущава див вой от омрази,

не стряска ме на завистта гневът –

спокойно гледам в бъдещето ази:

там мойте песни все ще се четат.

Те жив са отклик на духа народни,

а той не мре, и дор сърца туптят

от скръб и радост в наший край свободни,

и мойте песни все ще се четат.

Януари 1913


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“ в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност. Ръководител на  дейностите за тестовото   предупреждение и оповестяване  е Главна дирекция Пожарна..

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч. Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Трусът е бил усетен и в община Сърница, съобщиха от местната..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52