Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредително събрание на ИК за кандидатурата на Радев и Йотова за втори мандат

Диригентът Йордан Камджалов, журналистът Анна Заркова и психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова бяха избрани за съпредседатели на Инициативния комитет

| обновено на 27.09.21 в 21:42
Снимка: БГНЕС

В Националния дворец на културата се проведе учредителното събрание на Инициативния комитет, който издига Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент.

В залата присъстваха 188 учредители на Инициативния комитет, сред  тях бяха актрисата Цветана Манева, ген. Михо Михов - бивш началник на ВВС, волейболистът Владимир Николов и художникът Греди Асса, журналистите Тома Томов и Велислава Дърева, Светлана Шаренкова и проф. Васил Проданов, популярният кинорежисьор Стефан Командарев, художникът Иван Токаджиев. В комитета са и кметовете на Русе Пенчо Милков и на Троян - Донка Михайлова.

Какви са мотивите им да подкрепят Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат:

„Защото искам такъв човек, какъвто е той, да бъде президент. Мисля, че е добре да бъде последователен и да се държи както досега, а не както казват противниците му“, каза Цветана Манева.

„Моите пристрастия към Румен Радев и двойката по принцип са разбираеми – ние сме колеги, летяли сме заедно, преодолявали сме рискови ситуации, и разбира се – вярата в това, което носи честта на пагона, задължава да го подкрепим за втори мандат“, посочи ген. Михов.

„Включих се, защото през последните години, наблюдавайки политиката в България и конкретно президентската двойка, те спечелиха моето одобрение. И смятам, че като гражданин , като човек, на който му пука за това, което се случва в България, е мой дълг да изразя подкрепата си за светлия пример, който получаваме в обстановката, която ни заобикаля“, каза волейболистът Владимир Николов.

„Чисто в човешки план аз виждам, че това е човек, който върви по земята, а иначе в мисълта си лети“, отбеляза Греди Асса.

Триумвират от лекар, журналист и диригент оглавиха комитета на Радев

Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, журналистът Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов са съпредседатели на учредения Инициативен комитет, издигащ двойката Радев - Йотова за президент и вицепрезидент за втори мандат.

Тримата бяха избрани след гласуване на заседанието на комитета в НДК.

„Защо трябва да си затваряме очите, когато се раждаме с очи. Ако си затваряме очите, няма да видим корупцията, шкафчетата с пари, сараите, майките с болните деца, 2-та милиона българи, които не са в България“, заяви популярният български артист Павел Поппандов, предложил кандидатурите на тримата съпредседатели.

Президентът Румен Радев благодари на участниците в Инициативния комитет за подкрепата, прие я като оценка за работата през последните 5 години и позициите, които са отстоявали с Илияна Йотова:

„На фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система и институциите, на общата криза на законността, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност“, каза Радев и добави, че през последните 5 години институцията е отстоявала държавността и е била последна бариера срещу беззаконието и лобизма:

„Президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел на беззаконието“.

Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена алтернатива Радев смята само за етапен провал:

„Защото обществото ни е узряло за промени, въпрос на време е те да изкристализират в законите и в начина на тяхното прилагане“.

Укрепването на държавността остава най-важната национална цел за президента:

„Без нейното постигане, кои да са следващите управленски конфигурации и техните икономически, социални и други политики, ще попадат в плен на олигархията и са обречени на провал. Затова ние ще продължим нашата борба за честни и достъпни избори. За излъчването на нов тип управление – синтез на почтеност и компетентност. За укрепване на върховенството на правото, пресичане на злоупотребата с власт и кражбите“.

Кредо за Радев през последните 5 години:

„Да бъда с народа си. Казвам го и днес -  с вас съм".  

В словото си пред участниците в Инициативния комитет вицепрезидентът Илияна Йотова посочи: 

„Тази вечер аз не казвам „ние с президента Радев сме пред вас“, не казвам „ние сме зад вас“, аз казвам: Ние сме заедно с вас, имаме една обща цел, една обща воля и едно общо желание – да бъдем заедно като българи, да имаме  самочувствието на българи и да работим за, хубавата българска дума, добруването на България“.

Сред присъстващите гости в залата бяха Филип Станев и Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова от БСП, както и Яна Балникова и Деница Симеонова от новата формация „Продължаваме промяната“, създадена от двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Инициативен комитет издига Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент - на 27 септември се провежда учредително събрание/Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58