Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Ректорът на ректорите! Какъв по-голям обединител?

| обновено на 01.10.21 в 21:08
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията категорично ще подкрепи ректорът на СУ "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков за кандидат-президент на предстоящите избори. А професорът сам ще избере своя кандидат за вицепрезидент, заяви Борисов.

Той направи своя коментар при откриването на нова галерия на Вежди Рашидов в София.

Така Борисов разсея съмненията дали коалицията ГЕРБ-СДС все пак ще излезе със своя партийна кандидатура. Борисов заяви, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ е излязла с решение да подкрепи ректора на СУ професор Анастас Герджиков за кандидат за държавен глава, като изтъкна негови качества, които са довели за това решение и подчерта, че за партията са важни парламентарните избори, за които последните социологически проучвания отреждат на коалициите първо място.

"Ректорът на ректорите! Какъв по-голям обединител може да се намери? Нас ни интересуват парламентарните избори и социологията, засега е добра. Хората и структурите са ни добри, така че се надявам да сме първа политическа сила".

Борисов уточни, че в партията са се обсъждали като кандидатите за президент имената на заместник-председателя на партията Томислав Дончев и на кмета на Бургас Димитър Николов, но в крайна сметка подкрепата на ГЕРБ ще се насочи към кандидатурата на професор Анастас Герджиков.

Борисов заяви, че вицепрезидентът няма да е от политическите среди на ГЕРБ, а ще е обществена фигура. Учредителното събрание, на което инициативен комитет ще издигне кандидатурата на проф. Герджиков за президент, ще се проведе в неделя в 12:00 ч.

Тогава ще е ясно и името на кандидата за вицепрезидент.

Певиците Валя Балканска и Богдана Карадочева, археологът Николай Овчаров, музикантът Теодосий Спасов, политологът Румяна Коларова са сред хората, които подкрепят кандидатурата на Герджиков. Както и 12 ректори на висши учебни заведения. Това съобщи БНТ. Пред БНР Стефан Цанев също каза, че подкрепя кандидатурата му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Анастас Герджиков на откриването на академичната учебна година на Софийския университет

Проф. Герджиков казва след два дни кой е предложил кандидатурата му за президент

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков поиска два дни, за да отговори на въпроса кой е предложил неговата кандидатура за президент. Преди официалното откриване на новата учебна година в Софийския университет „Св. Климент..

обновено на 01.10.21 в 13:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние...

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап..

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при..

публикувано на 05.07.24 в 20:46
Кристиян Линднер, Роберт Хабек и Олаф Шолц представят бюджета на Германия за 2025 г.

Правителството на Германия одобри бюджета на страната за 2025 г., избягвайки политическата криза

Управляващата коалиция в Германия договори бюджета за следващата година и така избегна политическа криза и разпад на коалицията. Германският канцлер Олафо Шолц и министрите на икономиката и финансите Роберт Хабек и Кристиян Линднер постигнаха..

публикувано на 05.07.24 в 20:41
Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в..

публикувано на 05.07.24 в 19:52

Унгария очаква отпадане на сухопътния Шенген за България и Румъния до края на годината

Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината. За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на..

публикувано на 05.07.24 в 19:43
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху..

публикувано на 05.07.24 в 19:33