Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарители на британските консерватори бяха уличени в корупция и финансови измами

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред управляващата във Великобритания Консервативна партия, която в момента провежда годишния си конгрес в Манчестър, отново бяха повдигнати сериозни въпроси за нейни дарители, които са уличени в корупция или финансови измами в досиетата "Пандора".

Любов Чернухина, съпруга на бившия руски министър Владимир Чернухин, е един от най-големите спонсори на консерваторите. Тя е дарила на торите близо 2 милиона паунда след 2012 година. Адвокати на Любов Чернухина казаха, че тя е британска гражданка и може да прави каквото пожелае с нейните пари. Даренията на Чернухина за торите са ѝ осигурили достъп до най-висши фигури в британското правителство. 

Спечелилата много търгове Чернухина е играла тенис със сегашния премиер Борис Джонсън и е вечеряла с предшественичката му Тереза Мей. 

До момента малко се знаеше за произхода на парите на Чернухини, но сега досиетата "Пандора" разкриват, че те са свързани с мрежа от 32 компании и три индустриални тръста и разполагат с повече от 100 милиона паунда под формата на недвижимо имущество. Изтекла информация от официални документи показва, че нейното лично богатство идва от съпруга ѝ, който някога и бил финансово свързан с хора, близки на Кремъл. В един имейл тя е представена като "финансово издържана от съпруга си", а в друг, че е "домакиня". В един документ се разкрива, че офшорна компания на Владимир Чернухин е дала назаем 4 милиона паунда на британска компания на съпругата му. 

Последните разкрития включват още двама бизнесмени дарители. Мохамед Амерси, дарил на торите 525 000 пануда след 2018 година, е замесен в един от най-големите корупционни скандали в Европа с шведска телекомуникационна компания. А Виктор Федотов, чиито компании са направили щедри дарения на 34 консервативни депутати, е направил милиони от един от най-големите скандали с финансови измами в Русия. Федотов е собственик на компания, която стои зад спорен инфраструктурен проект в Ламанша, който в момента очаква одобрението на британското правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън: Великобритания има за цел да произвежда 100% възобновяема енергия до 2035 г.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в понеделник, че правителството му желае цялата енергия, произвеждан в Обединеното кралство, да идва от възобновяеми източници. "Гледайки напредъка, който постигаме във вятърната енергия, където..

публикувано на 04.10.21 в 13:45

Великобритания настоява Япония да ускори прехода към зелена енергия

Посланикът на Обединеното кралство в Токио, Джулия Лонгботъм, призова Япония да ускори прехода си от въглищната към зелената енергия и да прекрати продажбата на нови бензинови и хибридни автомобили до 2030 г., цитирайки прозрачността като първи..

публикувано на 04.10.21 в 09:59

Консервативната партия във Великобритания открива годишния си конгрес

Днес в английския град Манчестър се открива годишният конгрес на управляващата Консервативна партия във Великобритания на фона на очаквана тежка зима за страната. Повече от 100 000 делегати се очакват на конгреса на торите, който ще продължи..

публикувано на 03.10.21 в 05:18

Великобритания може да издаде повече временни визи заради недостига на шофьори

Продължава кризата с доставките на горива за бензиностанциите в Лондон и Югоизточна Англия, но от Асоциацията на петролните търговци на дребно заявиха, че като цяло във Великобритания се наблюдава подобрение в резултат на въздържането на хората да се..

публикувано на 03.10.21 в 03:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристка се разхлажда с ветрило до замъка Сфорца в Милано, Италия, 16 юли 2024 г.

След големите горещини в Италия през последните дни днес кодът е жълт заради очаквани валежи

Това лято над Апенинския полуостров  високите температури  се редуват с дъждовни бури и с лед големите горещини в Италия през последните дни днес кодът е жълт за лошо време и валежи. Заради жегите през тези дни червен код беше обявен от..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Съветът на ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия

Съветът на ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия заради войната в Украйна - до 31 януари 2025 г. В момента те се състоят от широк спектър секторни мерки, сред които ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойно..

публикувано на 22.07.24 в 12:54
Белгийският външен министър Хаджа Лабиб (вляво) и френският външен министър Стефан Сежурне по време на Европейския съвет по външни работи в Брюксел, Белгия, 22 юли 2024 г.

Външните министри на Франция и Белгия коментираха оттеглянето на Байдън от надпреварата за Белия дом

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне смята, че няма да има промяна в поведението на Европа, независимо кой ще е в Белия дом.  Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември Сежурне..

публикувано на 22.07.24 в 12:35

Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка

Трети ден екипи на пожарните служби от Петрич и Сандански, както и служители от няколко горски стопанства, са на границата с Гърция в опит да не допуснат  разпространението на пожара в планината Славянка  на българска територия.  Българските огнеборци..

публикувано на 22.07.24 в 12:23

Кирил Петков: Ще търсим подкрепа и в следващото НС

Ще търсим подкрепа и в 51-вото Народно събрание, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след връщането на президента на втория мандат - неизпълнен: "Потвърдихме, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между доходите на хората,..

публикувано на 22.07.24 в 12:19

Гръцките здравни власти информират туристите за увеличен брой заразени с Covid-19

Гръцките здравни власти информират туристите за покачване на броя на заразените с Covid-19. В последната седмица 570 пациенти с Covid -19 са хоспитализирани в Гърция, което е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи..

публикувано на 22.07.24 в 12:09
Камала Харис

Влиятелни демократи подкрепиха Камала Харис за номинацията на демократите

Все повече влиятелни фигури в Демократическата партия се обявяват за номинацията на Камала Харис за изборите през ноември, след като американският държавен глава Джо Байдън обяви, че се отказва от преизбиране и подкрепи нейната кандидатура. Тя..

публикувано на 22.07.24 в 12:09