Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съмнения за контролиран вот в Стражица

| обновено на 10.10.21 в 18:43
Снимка: Здравка Маслянкова

В Стражица се провежда втори тур на извънредните избори за кмет на общината, активността на избирателите е ниска, а в големите села и в ромските квартали има напрежение и съмнения за контролиран вот.

На балотажа се явяват двама кандидати, издигнати от инициативни комитети.

Избирателната активност е ниска, има притеснения от машините, коментира Светослава Маринова, председател на първа секционна избирателна секция в Стражица:

„Хората може би са разочаровани. По-възрастните малко се притесняват, но се справят добре като цяло“.

В Общинската избирателна комисия няма постъпили сигнали за сериозни нарушения в изборния ден. Няма образувани досъдебни производства и задържани за изборна търговия, но хората в най-голямото село - Камен, и в ромския квартал "Холивуд" в Стражица открито говорят за контролиран вот:

„30 и 50 лева давали, което са нищо“;

„По 40 раздават, ама на десетина-дванайсет човека. Повече не“;

„50 лева май че раздават. Ще гласуваме за когото трябва“;

„За нито стотинка няма да си продам гласа“;

„Лично от мене никой нищо не е вземал, обаче, до колкото съм чул, са вземали лични карти“;

„На изборите навсякъде има търговия“, споделиха гласоподаватели.

В една от двете секции в село Камен имаше проблем с устройството за гласуване, но техникът е сменил захранващия кабел и до спиране на машинния вот не се стигна.

В деня на балотажа секционните комисии започнаха работа с масови смени на съставите.

Снимка: Здравка Маслянкова

Двама са кандидатите на балотажа, които се борят за доверието на над 10 300 избиратели в община Стражица.

На първия тур разликата беше 68 гласа. До извънредните избори се стигна, след като досегашният кмет беше избран за депутат в предишния парламент.

Жителите на община Стражица настояват новият кмет, който избират днес, да работи по-прозрачно при разпределянето на публичните средства, надяват се и на повече инфраструктурни ремонти:

„Не се вижда нищо, едни пътища, малко тротоари“;

„В Стражица промени не могат да се случат никога. Гласувам да съм гласувала“;

„Много се надяваме обществените поръчки да бъдат достъпни до всички". 

Снимка: Здравка Маслянкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Страните-членки трябва да номинират кандидатите си за еврокомисари до 30 август

Страните-членки на ЕС трябва да номинират своите кандидати за еврокомисари до 30 август, се казва в писмо, изпратено от Европейската комисия до държавите от Общността. Някои от тях вече са обявили своите кандидати. България не е сред тях. Наскоро служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е най-добре това да бъде направено от редовно правителство...

публикувано на 25.07.24 в 12:57

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24 календарни..

публикувано на 25.07.24 в 12:53

"Възраждане": Над 2 млн. коли са заплашени от спиране заради проблем в Наредбата за ГТП

От партия "Възраждане" алармираха за проблеми с Наредбата за годишните прегледи, в която има нови еко критерии. Според депутата Ангел Славчев всички бензинови автомобили, произведени след 2002 г., има вероятност да бъдат спрени от движение. "Ако имате автомобил в момента на бензин и на газ, той много трудно минава проверка. Направихме срещи със..

публикувано на 25.07.24 в 12:48
Симона Радева

Прокуратурата праща на съд бившата полицайка Симона Радева

Две години след тежката катастрофа с две загинали млади жени на столичния булевард "Черни връх", прокуратурата прати на съд бившата служителка на 4-то РПУ Симона Радева. Тя е обвинена, че е помогнала на осъдения на две инстанции на 20 години затвор Георги Семерджиев да се укрие от разследващите. От Софийската районна прокуратурата уточняват,..

публикувано на 25.07.24 в 12:35
Калин Стоянов пристигна в с.Петрово, за да се запознае с обстановката.

Стоянов за пожара в Гърция: Имаме готовност да противодействаме, ако тръгне отново към нас

Няма реална опасност пожарът от Гърция в планината Славянка да навлезе отново на българска територия. Има достатъчно сили по граничната просека, както и готовност при промяна на ситуацията за използване на допълнителен ресурс, включително и летателна техника. Това заяви на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов, който преди малко пристигна в..

публикувано на 25.07.24 в 12:12

Бащите ще ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права

С пълно единодушие от 159 гласа "за" депутатите приеха окончателно промени в Кодекса на труда, с които се дава възможност за ползване на отпуск от бащи, включително ако са осиновители, на деца до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права или упражняването на правата е предоставено на бащата. За периода на ползване на..

публикувано на 25.07.24 в 12:02

Белгия унищожава Covid ваксини, тестове и маски за над 200 млн. евро

Белгия ще унищожи ненужни ваксини против Covid-19, маски, защитно облекло и тестове с изтекъл срок на годност за общо 207 милиона евро, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от местни медии. Министерството отбелязва, че с тази мярка ще бъде разчистено място за обновяване на запасите и ще бъдат спестени разходи за съхранение на..

публикувано на 25.07.24 в 11:54