Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения срещу Кристалина Георгиева хвърлят сянка върху срещата на МВФ и Световната банка

| обновено на 11.10.21 в 18:46
Годишните срещи на МВФ и Световната банка започват днес във Вашингтон и продължават до 17 октомври.
Снимка: ФБ на МВФ

Обвиненията срещу управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева „хвърлиха сянка“ върху есенната годишна среща на институцията със Световната банка, пише „Файненшъл таймс“ преди началото на ключовия форум.

Според Ройтерс и Блумбърг решението за оставането ѝ на поста може да бъде взето още днес.

До късно през нощта Изпълнителният борд на фонда е имал срещи поотделно с Георгиева и с адвокатската кантора „Уилмър Хейл“, а в съобщение до медиите беше обявен „значителен прогрес“.

„Файненшъл тайм“ пише, позовавайки се на източници, запознати с темата, че Съединените щати и Япония настояват Георгиева да напусне поста си, въпреки че е подкрепяна от европейските правителства. САЩ са най-големият акционер в МВФ с 16,5% от акциите.

Георгиева е обвинена, че като главен изпълнителен директор на Световната банка е манипулирала данните за представянето на Китай в положителна посока в доклада „Да правиш бизнес“ за 2018 година.

Засега е сигурно, че управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева има подкрепата на Франция, съобщава "Блумбърг". Именно Париж наложи името ѝ в надпреварата за поста на Кристин Лагард, която след вторя си мандат във Вашингтон оглави Европейската централна банка. Георгиева се ползва и от подкрепата на други европейски правителства, както и на Великобритания, но по информация на "Файненшъл таймс", най-големият акционер - Съединените щати, са против българката. Япония, която също е голям акционер във Фонда, се присъединява към позицията на Вашингтон, става ясно още от публикацията на финансовата медия. До късно снощи Бордът на Международния валутен фонд заседава, като проведе срещи и с Кристалина Георгиева, и с представители на адвокатското дружество, изготвило доклада.

Според френската позиция, свидетелствата на кантората не са достатъчно категорични, за да докажат, че Георгиева наистина се е намесила в подкрепа на Китай при изготвянето на класацията. В същото време заради разследването на кантората тя бе спрянса, а казусът се заплита и през геополитическата призма по остта Вашингтон-Пекин, според мнозина анализатори.

Самата Георгиева категорично отхвърли обвиненията.

През почивните дни обаче се появи информация, че срещу Георгиева има и нови обвинения, свързани с подобряване на климатичната оценка на Бразилия вече в качеството й на управляващ директор на Фонда. Въпреки, че очакванията бяха въпросът с оставането й на поста да бъде решен преди началото на есенните срещи между двете институции, създадени по време на конференцията в Бретън УУдс, сянката му тегне върху ключовия финансов форум, който и тази година започна онлайн и ще продължи до края на седмицата.

Извън казуса с Кристалина Георгиева на срещите се очакват новите анализи на двете институции за хода на световната икономика и новите предизвикателства, породени от пандемията от Covid-19 и от проблемите с доставките на суровини.

Вече беше анонсирано, че прогнозата за световния растеж на фонда ще бъде ревизирана надолу спрямо последната, която е за 6% ръст на БВП през 2021 година.

Ваксинацията, различните темпове и отварянето на ножицата между бедни и богати държави, както и климатичните промени, са във фокуса на срещите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56