Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Киселова: КС може да изиска от съответната държава официално тълкуване откога едно лице е или не е неин гражданин

Наталия Киселова
Снимка: Борислава Борисова

"Дали се налагаше да се събират становища от страна на Конституционния съд във връзка с гражданството на Кирил Петков или можело да се поиска един документ - вероятно е можело и така да се постъпи. Но защо е поискал повече становища - защото в обществото имаше различни мнения. Едното беше отговарят ли министрите в редовно и служебно правителство на едни и същи условия. За нас такава дилема няма, но щом в обществото има съмнения, е добре това да се изговори", коментира пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Днес

Конституционният съд ще заседава по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Заседанието е за приемане на доказателства по делото.

КС заседава по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков

"Въпросът с гражданството за нас е изчистен като теория. Дали КС може да поиска изслушване на Кирил Петков - г-н Петков не е страна в този спор. И от тук съдът може да допусне, ако прецени, но то е за да не изглежда, че се опитват да му запушат устата, макар че медиите му дават достатъчна възможност да говори на г-н Петков, но той не е страна", поясни още доц. Киселова.

По думите й както и да постъпи Конситуционният съд, все ще има недоволни в обществото. Защото спорът се решва на прага на предизборната кампания.

"Въпросът за гражданството е по-важен. Въпросът от кога е или не е едно лице гражданин, се решава от националното законодателство на всяка отделна държава.

КС може да изиска от съответната държава официално тълкуване откога едно лице е или не е неин гражданин. А проблеми могат да последват, ако се тръгне да се оспорват актове, Няма автоматизъм в разбирането, след като се произнесе, ако и когато се произнесе съдът, и имаме констатирано несъответствие с изискванията на Конституцията", смята доц. Киселова.

Тогава по думите й всяка институция може да оспорва дадени предишни решения на бившия служебен икономически министър Петков, като за всеки отделен акт трябва да се изследва отделно.

"Като това може да стане и по съдебен или административен път, в рамките на правителството или на новия икономически министър", каза още доц. Киселова.

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина

Двата големи горски пожара в Малешевска планина и Славянка засега са овладени. Има активни две пожарни огнища. Овладени са двата големи пожара в Благоевградско Вятърът и високите температури обаче не са повод за оптимизъм. Гл. комисар Джартов: Не може да бъдем спокойни все още и за двата пожара в Югозапада Два наши военни хеликоптери и..

публикувано на 01.08.24 в 18:27
Еван Гершкович

Размяна на затворници между Русия и САЩ, Еван Гершкович от "Уолстрийт Джърнъл" е сред освободените

26 затворници от 7 държави са част от разменна операция между Русия и Запада, която е в ход. Сред освободените са американският журналист от "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън.  Турция координира процеса, разпространени бяха кадри на размяна на пленници на летището в Анкара.  Разменените затворници са от..

публикувано на 01.08.24 в 17:33
Деца на летен лагер в село Макоцево

Свидна Динева: Тази година се акцентира на ваканции за деца с образователен характер

Градски лагери в големите градове у нас и образователни лагери в чужбина са хитът тази година , споделя в интервю пред БНР Свидна Динева, управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Тази година има повишен интерес към детските и ученическите пътувания в страната и чужбина отбелязват туроператори. Записванията тази година са..

публикувано на 01.08.24 в 17:19

Опасност от пожари в голяма част от страната в следващите 2 дни

В следващите два дни индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма.  В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни за овладяване пожари. Това показва..

публикувано на 01.08.24 в 17:06

Движението на влаковете от Подбалканската линия е спряно заради дерайлирали вагони

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент.  Пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15.00 часа в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци. Композицията е била от 20 вагона, няма пострадали. Към мястото са изпратени техника и екипи за..

публикувано на 01.08.24 в 17:00
Валентин Мундров

Приоритети на МЕУ: Прозрачното удостоверяване на машините и видеонаблюдението на вота

Основният приоритет на Министерството на електронното управление е да осигури открит и прозрачен процес по удостоверяването на машините за гласуване, както и видеозаснемането и видеонаблюдението на изборния процес в деня на вота. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на изслушване в Комисията по..

публикувано на 01.08.24 в 17:00

Главчев ще пита НС, ако му се наложи да номинира еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев заяви, че оглавяваното от него служебно правителство не трябва да номинира кандидат за нов български еврокомисар, тъй като скоро може да бъде сменено или от редовен, или от друг служебен кабинет. Срокът, в който България трябва да предложи кандидатура, е 30 август. Ако все пак се наложи номинацията да бъде..

публикувано на 01.08.24 в 16:53