Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук" търси 10 000 европейски специалисти, за да изгради "метавселена"

| обновено на 18.10.21 в 17:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фейсбук ще разкрие 10 хиляди работни места в Евросъюза в следващите 5 години, за да изгражда "метавселена", която да е алтернатива на сега познатия ни интернет.

Метавселената е виртуална реалност, която цели да премахне границите между физическия и цифровия свят. Технологията ще позволи, например, на човек да носи очила за виртуална реалност и с тяхна помощ да се създава усещането за разговор лице в лице с приятел,  който е на хиляди километри.

"Метавселената има потенциала да помогне за отключването на достъпа до нови творчески, социални и икономически възможности. И европейците ще я оформят още от самото начало", се казва в изявлението на компанията. Изпълнителният директор Марк Зукърбърг смята, че виртуалната реалност ще бъде достъпна от различни платформи и вече е отделил 50 милиона долара за създаването й.

Според критиците новината цели да изчисти репутацията на компанията и да отклони вниманието след поредицата скандали през последните месеци, включително разкритията на бившата служителка Франсис Хаугън, която заяви, че алгоритмите на фейсбук насърчават публикации с реч на омраза и предизвикващи спорове, за да реализират по-големи печалби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и продажбата на фойерверки и други пиротехнически изделия, които в Кипър масово се използват в нощта..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025 г. със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност. Със законопроекта..

публикувано на 19.04.24 в 11:02

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение.  Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53