Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на бизнеса: Вече губим служители, десетки молби за напускане

Снимка: БГНЕС

Някои от бизнесите, засегнати от заповедта на здравния министър, които са зависими от зелените сертификати и Covid, тестовете бойкотират новите мерки и заплашват с протести. Те посочват, че вече губят своите служители.

Десетки молби за напускане постъпват към работодателите, а собствениците не знаят с какъв персонал ще отворят утре.

Според заповедта на здравния министър всички дейности на закрито от утре ще се извършват само със зелен сертификат и осигурен контрол на входа на съответните обекти.

Това означава завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, PCR за последните 72 часа или антигенен тест в последните 48 часа.

Представителите на бизнесите, посочени в заповедта - фитнеси, школи, заведения, твърдят, че на практика това ги задължава да изискват документи и от своите служители, освен от посетителите.

Затова собствениците не знаят дали и как ще отворят утре.

Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията:

"Това е абсолютна смърт за всички браншове, изброени в заповедта. Мога да ви кажа - имам обаждания от вълни от напускащи хора от различни браншове, упоменати в заповедта. Няма как да плащаш, за да ходиш на работа, защото те трябва през два дена да дават по 15 лева, за да се тестват. В момента тече организация в цялата страна на всички браншови организации, заети в тази заповед за протестни действия и бойкот и бунтове, ако искаме да работим, ако не - да затваряме. Всички да уволняваме хората".

Здравният министър Стойчо Кацаров заподозря политически мотив в поведението на Асоциацията на заведенията:

"На господин Алибегов смятам, че протестът му е по-скоро политически, отколкото друг, защото мерките, които приложихме по отношение на ресторантите, бяха предложени от самия него, писмено в Министерството на туризма и при мен".

А Ричард Алибегов отговори:

"Идеята беше много хубава от туристическия бранш, само че тя беше опорочена, разбира се, от МЗ, тъй като не бяха приети най-важните неща, а именно - тест за антитела, защото имаме страшно много преболедували, които не са регистрирани, и също така всички бързи тестове да бъдат безплатни, както е в цяла Европа беше".

От Българската асоциация на ритейл центровете в становище до медиите написаха, че търговските центрове ще спазят наложените мерки, но молят за допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта.

Как хората, пазаруващи в моловете в София и големите хипермаркети, посрещат очакваните ограничения провери репортер на БНР - чуйте.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43