Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО и община Средец си подхвърлят отговорността за потенциална екобомба

Снимка: Даниела Костадинова

В Министерството на отбраната (МО) има образувана преписка за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху четири военни имоти на община Средец. От 21 години поделенията са закрити, сградите са разграбени, а цялата територия - 40 дка, е превърната в сметище. От общината твърдят, че нямат ресурс да почистят терена, същото казват и от МО. 

В отговор на запитване на "Хоризонт" от МО отговориха, че са запознати с проблема и проверка е установила, че на мястото има образувани три нерегламентирани сметища за битови и строителни отпадъци. С акт за административно нарушение, изпратен през август 2020 година, кметът на Средец е препоръчал на министерството сметищата да бъдат почистени, а собствеността върху имота да бъде прехвърлена на общината. 

От МО твърдят, че кметът е поел ангажимент да предостави оферта от общинското предприятие, което да извърши почистване, като за услугата ще бъде осигурено финансиране. Според главния еколог на общината това няма как да се случи, тъй като общинското предприятие няма капацитет като техника и като работна ръка. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Исмаил Хания

Иран обсъжда с Ливан, Ирак и Йемен ответни мерки срещу Израел заради убийството на лидера на "Хамас"

Иранска делегация обсъжда с представители на своите съюзници в Близкия Изток - Ливан, Ирак и Йемен, потенциалните ответни мерки срещу Израел след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран вчера, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Погребални шествия в памет на Исмаил Хания в Иран Съветът за сигурност на ООН се..

публикувано на 01.08.24 в 15:29

Тошко Йорданов за разговорите с БСП за третия мандат: На едно мнение сме за излизане от кризата

В сградата на Народното събрание се проведе среща на преговорния екип на "Има такъв народ" с представители на "БСП за България" в търсене на подкрепа за реализация на третия мандат за съставяне на правителство. ИТН с официални покани към БСП, "Възраждане", ПП-ДБ и ГЕРБ за срещи за третия мандат ИТН, като носители на третия последен проучвателен..

публикувано на 01.08.24 в 15:27
Проф. Александър Маринов

Проф. Александър Маринов: Пеевски нищо не диктува, разчита на остатъчни лостове в някои институции

Президента няма роля в това, което се случва в ДПС. Любопитният въпрос е, защо Делян Пеевски се хвърля сега като разярен глиган, въпреки че от психологическа гледна точка е обяснимо. Това коментира политическият анализатор и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Александър Маринов в интервю пред БНР. „Пеевски е в безизходно..

публикувано на 01.08.24 в 15:25
Васил Терзиев

Терзиев: Благодаря на Борисов, че е конструктивен критик

Кметът на София Васил Терзиев благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че е "конструктивен критик". Повод за изказването му стана призивът на  Борисов към ПП-ДБ да се разграничат от столичния кмет заради скандал около декларацията на Атанас Атанасов от ПП-ДБ срещу предложението на Министерството на културата да бъде награден с орден "Стара..

публикувано на 01.08.24 в 15:20

Огнеборците преградиха пътя на пожара в Малешевската планина

Пожарникарите успяха да преградят пътя на пожара в Малешевската планина до границата със Северна Македония.  Пожарът в Малешевската планина продължава да е активен по целия фронт Над 200 огнеборци и доброволци от Националната асоциация участват в битката с огъня, от сутринта започна и гасене от въздуха.  Това каза пред БНР Николай..

публикувано на 01.08.24 в 15:04
Николай Николов

Николай Николов: Вижда се решимост за закупуване на техника за гасене на пожари от въздуха

Необходимостта от въоръжаване на България с летателни средства за гасене по въздух е отдавна. Като отмине, и забравяме. Сега се вижда решимост за доставка и капацитет за гасене от въздуха. Говори се какви реорганизации да се направят. Естественото място на тези средства е в ГДПБЗН, съгласно функциите и закона.  Това каза главен комисар..

публикувано на 01.08.24 в 14:34

При спешност: От Монтана до София за 18 минути с т. нар. "въздушни линейки"

При спешен случаи пациент вече ще може да бъде транспортиран от Монтана до София по въздух за 18 минути. Хеликоптерната площадка за кацане на така неречните "въздушни линейки" в болницата в Монтана получи сертификат за експлоатация.  160 000 лева бяха отпуснати от Здравното министерство за направата на площадката, каза изпълнителният директор на..

публикувано на 01.08.24 в 14:17