Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Чарлз ще настоява за мобилизиране на бизнеса за борба с климатичните промени

Принц Чарлз и съпругата му Камила.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди политици, религиозни лидери, екоактивисти и журналисти се стекоха в най-големия шотландски град Глазгоу за Конференцията на ООН за климатичните промени. В една от ключовите речи днес при откриването на дебатите принц Чарлз се очаква да заяви, че "световните лидери трябва да предприемат всеобхватна кампания във военен стил, за да мобилизират бизнеса на тяхна страна, ако човечеството иска да се справи с климатичната криза". 

Днешният на практика първи работен ден ще бъде посветен основно на вече наблязаната амбициозна цел от предхождащата среща на Г-20 в Рим глобалното затопляне да не надвишава 1,5 градуса по Целзий. Уелският принц ще призове световните лидери да се ангажират много по-активно с бизнес общностите, за да бъдат разблокирани трилиони долари за намиране на решения. В глобалния частен сектор принц Чарлз вижда разковничето за успеха и той не за първи път използва военна терминология в опит да призове за решителни действия. 

Днес принцът на Уелс ще бъде придружен от херцогинята на Корнуол и херцогът и херцогинята на Кеймбридж при посрещането и приветстването на световните лидери на форума. Конференцията бе открита процедурно вчера от нейния председател Алок Шарма, но днес е официалната церемония по откриването с домакин премиерът Борис Джонсън и се очаква принц Чарлз да държи клрючова реч. България ще бъде представена от служебния премиер Стефан Янев. Според програмата Стефан Янев ще направи изявление през втория ден, в което се очаква да открои усилията, които България полага за осъществяване на плавен, справедлив и съвместим с икономиката на страната зелен преход в условията на световна здравна и икономическа криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пътници се качват на специалния влак от Амстердам за Лондон, за да отидат на срещата за климата в Глазгоу

В шотландския град Глазгоу започва международната среща за климата

В шотландския град Глазгоу се открива 26-тата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Участие в събитието ще вземат над 100 световни лидери, сред които американският президент Джо Байдън и френският му колега..

публикувано на 31.10.21 в 04:38

Протести в Глазгоу преди срещата за климата

Наред със световните лидери хиляди протестиращи от цял свят пристигнаха в Глазгоу, където се открива двуседмичната международна среща за климата, за да окажат натиск върху политиците за спешни действия за спасяване на планетата. Екоактивисти от..

публикувано на 31.10.21 в 11:39
Грета Тунберг заяви, че не е била официално поканена да направи изявление на COP26.

Климатичната конференция на ООН в Глазгоу започна с едноминутно мълчание за жертвите на Covid-19

Започващата климатична конференция на ООН в Глазгоу е последната възможност глобалното затопляне да бъде ограничено под градус и половина по Целзий. Това заяви в речта си при откриването председателят на конференцията Алок Шарма. COP26 започна с..

обновено на 31.10.21 в 19:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51