Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Чарлз ще настоява за мобилизиране на бизнеса за борба с климатичните промени

Принц Чарлз и съпругата му Камила.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди политици, религиозни лидери, екоактивисти и журналисти се стекоха в най-големия шотландски град Глазгоу за Конференцията на ООН за климатичните промени. В една от ключовите речи днес при откриването на дебатите принц Чарлз се очаква да заяви, че "световните лидери трябва да предприемат всеобхватна кампания във военен стил, за да мобилизират бизнеса на тяхна страна, ако човечеството иска да се справи с климатичната криза". 

Днешният на практика първи работен ден ще бъде посветен основно на вече наблязаната амбициозна цел от предхождащата среща на Г-20 в Рим глобалното затопляне да не надвишава 1,5 градуса по Целзий. Уелският принц ще призове световните лидери да се ангажират много по-активно с бизнес общностите, за да бъдат разблокирани трилиони долари за намиране на решения. В глобалния частен сектор принц Чарлз вижда разковничето за успеха и той не за първи път използва военна терминология в опит да призове за решителни действия. 

Днес принцът на Уелс ще бъде придружен от херцогинята на Корнуол и херцогът и херцогинята на Кеймбридж при посрещането и приветстването на световните лидери на форума. Конференцията бе открита процедурно вчера от нейния председател Алок Шарма, но днес е официалната церемония по откриването с домакин премиерът Борис Джонсън и се очаква принц Чарлз да държи клрючова реч. България ще бъде представена от служебния премиер Стефан Янев. Според програмата Стефан Янев ще направи изявление през втория ден, в което се очаква да открои усилията, които България полага за осъществяване на плавен, справедлив и съвместим с икономиката на страната зелен преход в условията на световна здравна и икономическа криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пътници се качват на специалния влак от Амстердам за Лондон, за да отидат на срещата за климата в Глазгоу

В шотландския град Глазгоу започва международната среща за климата

В шотландския град Глазгоу се открива 26-тата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Участие в събитието ще вземат над 100 световни лидери, сред които американският президент Джо Байдън и френският му колега..

публикувано на 31.10.21 в 04:38

Протести в Глазгоу преди срещата за климата

Наред със световните лидери хиляди протестиращи от цял свят пристигнаха в Глазгоу, където се открива двуседмичната международна среща за климата, за да окажат натиск върху политиците за спешни действия за спасяване на планетата. Екоактивисти от..

публикувано на 31.10.21 в 11:39
Грета Тунберг заяви, че не е била официално поканена да направи изявление на COP26.

Климатичната конференция на ООН в Глазгоу започна с едноминутно мълчание за жертвите на Covid-19

Започващата климатична конференция на ООН в Глазгоу е последната възможност глобалното затопляне да бъде ограничено под градус и половина по Целзий. Това заяви в речта си при откриването председателят на конференцията Алок Шарма. COP26 започна с..

обновено на 31.10.21 в 19:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО"..

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35..

публикувано на 07.07.24 в 19:24

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в..

публикувано на 07.07.24 в 18:23