Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на будителите в Благоевград започва с благотворителна инициатива

В Благоевград Денят на народните будители започва с благотворителна инициатива - „За живота на любим учител“.

Бивши и настоящи възпитаници на Природоматематическата гимназия , колеги учители и  приятели на дългогодишната преподавателка Пепа Стоянова, която страда от тежко заболяване, ще извървят заедно  километрите до крайградския парк „Бачиново“ и обратно, с надеждата  да  направят съпричастни възможно повече хора.

Това е поредната инициатива на нейният син Юлиян:

„Инициативата в Деня на народните будители, в 7,20 часа, начална точка е началото на парк „Бачиново“ при чешмичката. Нарича се Walkathon. Ще извървим целия път до езерото горе, за да бъдем съпричастни към нея“

Учителката Пепа Стоянова се нуждае от спешна операция в чужбина, за която са необходими 120 хиляди евро, а надеждата на нейното семейство е в съпричастността на всички.

„Толкова много хора ѝ пишат, обаждат се, даряват. Всяка мила дума е огромна подкрепа за нея и цялото ни семейство е наистина много благодарно“, каза синът ѝ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинските сили са спрели руските войски край Харков

Украинските сили са спрели руските войски в района на Харков и планират настъпление, за да си възвърнат контрола над зоните, загубени при последните атаки на Русия. Продължават битките в посока Купянск, съобщи украинският генерален щаб.   "Противникът е напълно затънал в уличните боеве във Вовчанск и е понесъл много тежки загуби", заяви днес генерал..

публикувано на 24.05.24 в 18:12
Стефан Мавродиев

Стефан Мавродиев: Празникът 24 май е нещо много мое, това съм аз!

Празникът 24 май е нещо много мое, това съм аз! Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Стефан Мавродиев. "От детството ми този празник е нещо много мое. Все едно, че става дума за мен. Това съм аз. Всички други празници са свързани с това кой накъде иска да върви, едни срещу други . Само този празник не се занимава с посоки, той се..

публикувано на 24.05.24 в 17:18

Георги Стрезов: Хората трябва да остават в България и да си градим нашата къщичка

Не се интересувам от изкуствения интелект (ИИ). Това е нещо, което не ме интересува. Все едно да питаме някакъв готвач с 5 звезди, притеснявате ли се от хамбургера. Това призна композиторът на филмова музика Георги Стрезов в интервю пред БНР. "Не се плаша, защото обичам да експериментирам и да комбинирам различни жанрове. Мен ИИ..

публикувано на 24.05.24 в 17:02
Босилеград

Сънародниците ни в Босилеградско отбелязаха 24 май

С поредица от инициативи и в навечерието на 24 май в Босилеград отбелязаха празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.       Кулминацията беше днес, когато Културноинформационният център "Босилеград", Сдружение "ГЛАС" и Гражданският комитет "Западни покрайнини" отбелязаха деня на буквите в село Извор..

публикувано на 24.05.24 в 17:00

Съдът на ООН: Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах

Международният съд на ООН разпореди на Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах. От базираната в Хага институция обявиха, че хуманитарната ситуация в града се е "влошила допълнително" и вече е определена като "катастрофална".  Решението на съда идва след заведено от Южна Африка дело за геноцид от страна на Израел и с искане за..

публикувано на 24.05.24 в 16:57

Според проф. Г. Атанасов има пряка връзка между делото на Кирил и Методий и Патриаршеския комплекс

В центъра на днешна Силистра се намират останките на средновековния Дръстър, наследник на древния Дуросторум, наречен от византийците Доростол - една от най-древните крепости на територията на страната ни. И макар градът да възниква като селище още по време на траките и животът там никога да не е спирал, първото му споменаване е през 106 година,..

публикувано на 24.05.24 в 16:11

Страните от Шенген ще могат да връщат за до 3 години граничния контрол по своя преценка

Страните членки ще трябва да преценят дали при сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност да възобновяват проверките по границите си, или да приложат други средства. Връщането на контрола може да трае до три години.  Това е една от мерките в одобрените днес от държавите от общността промени в правилата за Шенгенското..

публикувано на 24.05.24 в 15:58