Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва критикува изпращането на US боен кораб в Черно море

| обновено на 01.11.21 в 11:55
Флагманът на американския Шести флот "Маунт Уитни".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Флагманският команден кораб на Шести американски флот „Маунт Уитни” се насочи към акваторията на Черно море за участие в съвместни операции със силите на НАТО. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви по този повод, че военното присъствие на Съединените щати не допринася за стабилността в региона.

В кулоарите на срещата на Г-20 в Рим Сергей Лавров подчерта, че това не е единичен случай и че на няколко пъти Съединените щати са оправдавали навлизането на свои военни кораби в Черно море с необходимостта от възпирането на Русия и от предотвратяването на създаваните от нея рискове за американските съюзници.

„Американците активно се опитват да подтикват черноморските страни от НАТО към конфронтационна политика. Говорят за създаването на нови военноморски бази на черноморското крайбрежие на Румъния или България. Не мисля, че това ще бъде в интерес на добросъседството в Черноморския регион“, заяви дипломат №1 на Русия.

Сергей Лавров увери, че Русия може да защити интересите си в Черно море, като в същото време призова към сътрудничество със страните от региона:

„Готови сме за всякакви заплахи. За нас не е никакъв проблем надеждно да гарантираме сигурността на руската територия и сигурността в Черно море. Съществува Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, в която участват не само крайбрежни страни, но и други държави от региона. Има и страни от Европейския съюз, разбира се. Според нас именно сътрудничеството, а не на нагнетяването на напрежение трябва да е в основата на отношенията между държаните в региона“. 

От днес е в сила обявеното на 19 октомври решение на руските власти да затворят постоянното си представителство в НАТО, както и структурите на Алианса в Москва: военната мисия и информационното бюро.  Според водещи руски експерти прекратяването на контактите между Москва и Брюксел увеличава риска от непредвидени военни инциденти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Дублирането на водачи показва колко къси са кадровите скамейки на някои партии

Дублирането на водачи в няколко листи на партиите за предстоящите избори на 9 юни, говори зле за българската демокрация.  Няма илюзии, че тези водачи и една част от депутатите имат връзка с избирателните си райони.  Това коментира за партийните листи журналистът и анализатор Емилия Милчева в интервю пред БНР. "Никой не пуска "кокала", но..

публикувано на 08.05.24 в 19:14

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София

Новата организация на движението в центъра на София отива на съд. Делото е заведено от Европейския център за транспортни политики. Според сдружението действията на Столичната община са незаконосъобразни и нарушават наредба от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии...

публикувано на 08.05.24 в 19:03
Си Цзинпин и Александар Вучич

Вучич пред Си: Тайван е Китай

Сръбският президент Александар Вучич посрещна топло китайския си колега Си Цзинпин. В приветствието си Вучич заяви, че "Тайван е Китай". Сръбската столица е втората спирка от европейската обиколка на Си, която започна във Франция и ще продължи в Унгария.  "Уважение и любов" за Си Цзинпин в Сърбия Двамата лидери са подписали съвместно..

публикувано на 08.05.24 в 18:53
Снимката е илюстративна.

Агенцията по храните затвори обект за продажба на месо в Ботевград

Агенцията по храните затвори обект за продажба на прясно месо в Ботевград. Причините за наложената санкция са лоши хигиенни условия и неспазване на изискванията за предоставяне на коректна информация на потребителите за предлаганите продукти. Експертите на агенцията припомнят, че при констатиране на нарушения гражданите могат незабавно да подадат..

публикувано на 08.05.24 в 18:46

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната в отговор на злонамерена дейност от Русия на територията на Обединеното кралство и Европа. В деня на памет към жертвите във Втората световна война, деня на безусловната капитулация на Третия райх, чешкият президент Петър Павел нарече "исторически парадокс", че от жертва Русия се е превърнала в..

публикувано на 08.05.24 в 18:42
Балотаж на президетски избори в РС Македония

17 партии и коалиции се борят за влизане в парламента на РС Македония

Президентски и парламентарни избори се провеждат в Република Северна Македония. На балотаж за държавен глава се явяват кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска и Стево Пендаровски, подкрепен от социалдемократите.  17 партии и коалиции се борят за доверието на избирателите в парламентарния вот. Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 08.05.24 в 18:38

Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи

90% от неочакваните печалби от замразените руски активи в ЕС ще отидат за военна подкрепа за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира, а останалите 10% - в бюджета на Механизма за Украйна, тоест за помощ извън отбраната. Споразумение за това постигнаха постоянните представители на страните членки...

публикувано на 08.05.24 в 18:38