Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово отбелязва Деня на народните будители с празнична програма

| обновено на 01.11.21 в 15:28
Снимка: Община Габрово

С празнична програма беше отбелязан Денят на народните будители в Габрово - град, прославен като люлка на новобългарското образование.

Начало на празничния ден в Габрово беше дадено от едно дългоочаквано събитие – откриването на скулптурната фигура на обичания зевзек от близкото минало - Александър Керков, музикант и първи композитор на фанфарна музика в България.

Програмата продължи с поднасяне на цветя пред паметника на Васил Априлов, който се издига пред Априловската гимназия, приемник на основаното от него първо светско училище у нас.

На тържествена церемония ще бъдат връчени традиционните Априловски награди за литература.

В Деня на народните будителите със званието „Почетен гражданин“ ще бъдат удостоени габровци с творчески и научни постижения, със значим принос в сферата на образованието, както и в спорта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват се транспортни проблеми във Великобритания

Във Великобритания се очакват проблеми с пътуванията през този уикенд, който е дълъг, тъй като и понеделник е почивен ден, защото съвпада с началото на късната пролетна ваканция на училищата. Проблемите започнаха всъщност още вчера, като от една от основните пътни служби в страната предупреди, че за периода от петък до понеделник ще бъдат извършени..

публикувано на 25.05.24 в 04:36
Фестивал

Исторически възстановки на фестивала „Нике – играта и победата“

Античният град Никополис ад Иструм край Велико Търново се връща 20 века назад в историята с възстановки на битките, културата и занаятите на древните римляни и племената, обитавали тези земи. Десетки реконструктори от Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Словения и България ще пресъздадат живота през късната античност във фестивала „Нике –..

публикувано на 25.05.24 в 04:22
Училище

Най-голямото българско училище в Кипър чества юбилей

С празничен концерт днес най-голямото българско училище в Кипър – „Никола Вапцаров” в Никозия, чества своя 10-годишен юбилей и Деня на светите братя Кирил и Методий.  Честването е част от 26-ото издание на „Дни на българската култура“, организирани от Съюза на българите в Кипър.  Юбилейният празник е под надслов „Предаваме завета на първоучителите”...

публикувано на 25.05.24 в 03:48
Британският министър-председател Риши Сунак изнася реч пред Даунинг стрийт 10 в Лондон, обявявайки предсрочни избори -  22 май  2024 г.

Все повече депутати напускат британската Консервативна партия преди изборите

Майкъл Гоув и Андреа Ледсъм се присъединиха към рекордния брой депутати от Консервативната партия, които напускат преди изборите без намерение да се кандидатират.  Общият брой на тори, заявили, че ще се оттеглят и няма да се кандидатират от Консервативната партия достигна 78, което бие рекорда от 72 през 1997 година.  Майкъл Гоув, заемал..

публикувано на 25.05.24 в 03:37
Община Свищов - местност Паметниците

Община Свищов ще управлява исторически местности край града

Община Свищов получи от държавата правото да управлява 88 декара на брега на Дунав. Територията е свързана с историческото минало на селището като първия освободен български град през 1877-а година. Пет години продължиха съгласувателните процедури между община Свищов и различни министерства и държавни агенции, за да получи местната власт..

публикувано на 25.05.24 в 03:36

Хеликоптер "Кугър" транспортира до Пловдив мъж, пострадал в района на Седемте рилски езера

Военнослужещи с вертолет "Кугър" изпълниха задача за транспортиране на пострадал мъж в района на Седемте рилски езера.  Мъжът е откаран с вертолета в МБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с множество травми.  Задачата е извършена при тежки метеорологични условия и е изпълнена след искане от страна на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 24.05.24 в 21:28
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Легитимността на Зеленски е приключила

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че легитимността на неговия украински колега Володомир Зеленски е приключила. Ройтерс: Путин е готов за примирие, отчитащо настоящите разделителни линии на фронта "С кого водим преговори? Съгласен съм с вас, че това е основателен въпрос. Разбира се, даваме си сметка, че легитимността на действащия..

публикувано на 24.05.24 в 19:52