Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищни директори: Кацаров прехвърля отговорността върху учителите

Снимка: Pixabay

Сериозни притеснения относно предстоящото тестване на учениците от 1 до 4 клас изразиха на пресконференция в Столичната община директорът на 119 СУ Диян Стаматов и директорът на 140 средно училище Мая Зафирова. Според тях избраните от здравното министерство тестове са подходящи по-скоро за 17-годишни ученици, отколкото за тези от началния етап.

Директорите са разочаровани от действията на здравния министър Стойчо Кацаров, от това, че той прехвърля отговорността за тестването върху тях и увериха, че в забележките им няма нищо политическо.

Първото голямо притеснение на директорите е свързано с избраните от Министерството на здравеопазването тестове за учениците от началния етап. Диян Стаматов обясни колко сложна е процедурата на вземане на секрет от децата и последователността, докато се стигне до резултата от теста:

"Очакванията ни бяха това да бъдат тестове тип близалки, които са лесни за използване. Децата от 1 до 4 клас да ги ползват игрово, а не с тази сложна последователност от стъпки".

Внимателното тестване на малките деца ще отнеме един час, а не 10- 20 минути както е предвидено:

"С което се обезсмисля целият ход на тестването. безопасната училищна среда при такова тестване се загубва след 15-ата минута, защото се смесват въздушните маси и потоци от деца", добави той.

Какво се случва с биологичните отпадъци след тестването?

"Биологичните отпадъци се слагат в една торба, вероятно - не знам каква, затваря се от учителя и би трябвало директорът да мине и да събере всички тези чували, засега няма яснота. Най-вероятно трябва да се затворят в специално помещение, за да мине човек от ПУДОС, но кога ще мине, дали няма да се скъса този чувал през това време", обясни Стаматов.

Класната стая след тестването  трябва да бъде основно почистена и класът да излезе навън:

"Това са около 25 - 35 паралелки, представете си какво движение на хора ще е в очакваните зимни дни".

При допускане, че във  всеки клас има по едно положително дете ще се получи, че ще има една голяма група от деца, чакащи родителите си, за да ги вземат.

Диян Стаматов се обърна към министър Стойчо Кацаров:

"Това е упрек към здравния министър, че не се е съобразил с възможностите на децата от 1 до 4 клас. Около себе си той има експерти, в които трябва да се вслушва. Тази изненада ще доведе до притеснение първо от родителите, а после и от учителите".

Директорът на 140 СУ Мая Зафирова добави:

"Представете си в едно голямо училище възможно ли е да има екип във всеки един клас и постоянно тези екипи да бъдат сертифицирани. Не можем да задължим колегите да бъдат ваксинирани. По какъв начин ще бъдат допуснати в тези екипи. Питаме откъде ще бъдат осигурени тестовете за колегите, а и кога трябва да се тестват те?". 

Обществената поръчка, която е направена в момента е за 400 хиляди теста, припомни Диян Стаматов.

Няма конкретна и ясна заповед на просветното министерство във връзка с тестването.

Директорът на 119 училище Диян Стаматов обобщи:

"Най-голямата неизвестност остава ще тестваме ли учениците от 5 до 12 клас. Това е загадката на загадките".

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война...

публикувано на 23.04.24 в 21:52

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха с лекота процедурните пречки в Сената на Съединените щати. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници, бяха одобрени от долната камара на Конгреса в събота. За да бъдат придвижени към окончателно..

публикувано на 23.04.24 в 21:48

Александър Йорданов от ЕНП настоя комплексът "Камчия" да бъде конфискуван

Евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов настоя да бъде конфискуван комплексът "Камчия" по време на дебат в Европарламента, посветен на използването на руските активи за възстановяването на Украйна. "В България, на брега на прекрасното Черно море, тоест, на европейската граница, се намира една територия от близо 470 000 квадратни метра, която..

публикувано на 23.04.24 в 21:17

И Марин Димитров ще чака в ареста делото за ОПГ с Банкова и Живко Коцев

Софийският градски съд задържа под стража хасковския бизнесмен Марин Димитров. Заедно със сина му Стефан, бившата шефка на Митниците Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, той е обвинен за участие в организирана престъпна група за контрабанда и корупционни престъпления.  Димитров беше задържан преди десетина дни заедно с..

публикувано на 23.04.24 в 20:21
Стопкадър /

Пуснаха журналиста Димитър Стоянов под гаранция от 5000 лева

Журналистът Димитър Стоянов е освободен срещу гаранция от 5 000 лева. Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.  43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство.   Той беше задържан и отведен в Пето РПУ в столицата след сигнал, че е насочил пистолет срещу мъж, за който има данни, че е служител на НАП...

публикувано на 23.04.24 в 19:54

Държавният департамент на САЩ: България продължава да има проблем с човешките права

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати. Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и жестоко отношение към граждани от страна на държавни органи, сериозни проблеми с независимостта на..

публикувано на 23.04.24 в 19:46