Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сиела Норма" иска разрешение от ЦИК да използва допълнителни машини за резервни части

Снимка: БГНЕС

В склад на "Сиела Норма" се намират 199 машини за гласуване, извън доставените по обществени поръчки, а тяхното предназначение е да се осигури 36-месечна поддръжка на първите 9 хиляди и 600 устройства, осигурени за изборите през април. Това уведомиха с писмо Централната избирателна комисия от фирмата.

От "Сиела Норма" спешно помолиха да се разреши и използването на запечатаните в двора на склада 228 машини. Ако тези устройства не бъдат освободени, от фирмата ще считат, че ЦИК не оказва съдействие на изпълнителя по договора да осигури 100-процентова работоспособност на машините за гласуване.

От своя страна ЦИК сезира с ново писмо ДАНС и лично вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков за установени разминавания в информацията, подавана от фирмата.

От "Сиела Норма" посочват, че при 5000 тествани машини са установени проблеми със 139 устройства, които трябва да бъдат отстранени. За това молят да бъдат използвани всички налични 427 резервни машини, на което заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов възрази.

"Те твърдят, че проблеми има с 50 броя щипки, 70 броя принтери и 19 броя картови четци. Ако приемем, че това е вярно, всички тези части може да бъдат свалени само от 70 резервни машини", каза Войнов.

Председателят на комисията Камелия Нейкова обаче изрази недоумение колко тогава ще бъдат машините за Грузия и Албания, за които ЦИК е била уведомена на 3 ноември, че са част от 228-те задържани.

ЦИК реши да информира министъра на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков и ДАНС за дадената от "Сиела Норма" нова информация и установеното разминиване за предназначението на допълнителните машини извън обществените поръчки, както и дали в договора е посочено, че поддръжката ще се прави с пдопълнителен брой устройства.

В същото време прокуратурата изпрати писмо до ЦИК и попита дали е възникнала необходимост от ремонт на машини, по какъв начин се извършват евентуални ремонтът и по какъв начин досега са осигурявани резервни части. 

ЦИК отговори на прокуратурата още снощи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12